Sonntag, 27. Oktober 2013

Et stort autobiografisk prosjekt. Filmen "Quellen des Lebens" av Oskar Roehler


Populære familiehistorier
Familiehistorier som omfatter flere generasjoner – i bokform, på kino – har konjunktur. Sjangeren viser stor spennvidde. Om vi bare ser på filmsjangeren, så har bare de siste månedene så ulike filmer som Katharina Hagenas Der Geschmack von Apfelkernen og fjernsynsserien Unsere Mütter, unsere Väter blitt resipert som familiehistorier hhv. generasjonsfortellinger.

To tyske familier: Elsner og Roehler
Den tyske regissøren Oskar Roehler (1959-modell) tar i filmen Quellen des Lebens. Eine deutsche Familiengeschichte for seg sin egen familie. Hans foreldre var forfatteren Gisela Elsner (1937-1992) og forfatteren og forleggeren Klaus Roehler (1929-2000); deres historie står sentralt i filmen, som også er et stort autobiografisk prosjekt.

Quellen des Lebens begynner imidlertid ti år før Oskar Roehler, i filmen klart gjenkjennelig i Robert Freytag, blir født. Hans bestefar, Erich, kommer fem år etter at krigen er slutt tilbake fra krigsfangenskap. Familien forsøker etter fattig evne å gjenoppta familielivet, men det tar mange år før Erich og Elisabeth finner tilbake til hverandre. Erich starter opp en fabrikk som produserer "Gartenzwerge", og etter en noe møysommelig start skyter salget fart, og familien tar del i det tyske "Wirtschaftswunder"Erich og Elisabeth sin sønn, Klaus, jobber i farens fabrikk, samtidig som han skriver. En dag møter han eksentriske og vakre Gisela, de to blir snart et par – og sønnen Robert kommer til verden. Gisela interesserer seg mer for sin forfatterkarriere enn for mann og barn, Klaus lider under at hans kone er en langt mer begavet forfatter enn han, og lille Robert går nærmest til grunne mellom to foreldre som knapt nok er i stand til å ta vare på seg selv.

Tredje generasjon er Robert, som vi i filmen følger opp til studentalder: gjennom en barndom preget av omsorgssvikt, lange opphold hos besteforeldrene på begge sider, hippietid og opprør mot foreldregenerasjonen. Helt til han treffer igjen barndomsvennen Laura og livet faller på plass.

"Ein großes Gesellschaftspanorama"
Quellen des Lebens er en familiehistorie som samtidig gir et samfunnspanorama av Etterkrigstyskland: de første etterkrigsårene, krigsfangene som kommer hjem når ingen lenger regner med dem, den møysommelige oppbyggingen av infrastruktur og industri, 60-tallet med sterke politiske spenninger, 1968-generasjonen som skulle redde verden og ikke klarte å håndtere sitt eget liv og de mer nøkterne 70-årene. "Ein großes Gesellschaftspanorama", skrev Frankfurter Allgemeine Zeitung i sin omtale av filmen.

Se traileren her. Filmen er tilgjengelig på DVD.
 
Les et Spiegel-intervju hvor Oskar Roehler forteller om sin oppvekst her.

Quellen des Lebens. Eine deutsche Familiengeschichte (2013)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen