Sonntag, 29. September 2013

Valgkveld i Wien 29.9.2013


Da er stemmene talt opp etter dagens valg. 

Fra Der Standard
 
Valget ble en skuffelse for de to tradisjonelt store partiene i Østerrike: SPÖ og ÖVP som begge fikk et dårligere resultat enn de hadde håpet på: SPÖ 27,1, ÖVP 23,8%.

Begge har tapt 2,2 % i forhold til tidligere valg, men har fortsatt et knapt flertall på sju mandater. SPÖ har allerede gjort det klart at de ønsker å føre koalisjonsforhandlinger med ÖVP.

FPÖ gjorde det bedre enn på meningsmålingene, og havnet på 21,4%. Partiet gjorde et svært godt valg særlig i Steiermark, og har fått potensielle Stronach- og BZÖ-velgere over på sin side.

Die Grünen fikk et dårligere resultatet enn forventet: 11,5 % – og partiet hadde sett seg rundt 15%. Dermed er sannsynligvis også regjeringsdeltakelse, som partileder Eva Glawischnig nok hadde kunnet ønske seg, ikke aktuelt.

Team Stronach fikk 5,8%, langt lavere enn man hadde forestilt seg for noen måneder siden. Etter en kjempestart for et års tid siden har antall tilhengere blitt kraftig redusert, og de siste ukene har Frank Stronach vært sin egen fiende og kostet sitt eget parti mange velgere gjennom ukontrollerte utspill. Partiet kommer inn i parlamentet, men man spør seg nå hvor lenge Frank Stronach fortsatt ønsker å delta i østerriksk politikk etter dette resultatet.

Det nye liberale partiet NEOS er, ved siden av FPÖ, valgets vinnere som kom trygt over sperregrensa (som er på 4 % i Østerrike) med 4,8%. Det er første gang siden 1949 et helt nytt parti kommer inn i parlamentet på første forsøk, og resultatet var langt bedre enn meningsmålingene tilsa.

BZÖ havnet under sperregrensa, partiet fikk 3,6%. Mange spør seg nå om partiet overhodet har noen framtid, eller om vi nå har sett slutten på BZÖ. Også de østerrikske piratene og KPÖ er under sperregrensa.

Nå begynner koalisjonsforhandlingene. De fleste kommentatorer mener at sannsynligheten for at SPÖ og ÖVP fortsetter er stor. De kan eventuelt ta med en tredje partner inn i koalisjonen, sannsynligvis Die Grünen; NEOS kan også være en mulighet. En ytterligere variant er ÖVP, FPÖ og en tredje partner, som sannsynligvis måtte bli Team Stronach. Men at et ÖVP som har gjort et heller dårlig valg skulle ta sjansen på en koalisjon med to såpass usikre og uforutsigbare kort som FPÖ og Stronach vil nok være for mye risikosport.

Det blir spennende koalisjonsforhandlinger de nærmeste ukene. Følg meg gjerne på twitter


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen