Dienstag, 24. September 2013

Valg i Østerrike 29.9.13

Parlamentet i Wien


Søndag 29. september velger Østerrike ny nasjonalforsamling. I flere uker har det hengt et stort banner på parlamentet med oppfordring til å bruke stemmeretten.

SPÖ og ÖVP
Mye tyder på at dagens regjering, SPÖ (Sozialdemokratische Partei Österreichs) og ÖVP (Österreichische Volkspartei), fortsetter etter valget. I dag er SPÖ  det største partiet og har kansleren, Werner Faymann. Michael Spindelegger, partileder i ÖVP, er visekansler og utenriksminister. Spindelegger har kanslerambisjoner, og har kjørt en hard valgkamp for å bli det største partiet, men så langt leder SPÖ på meningsmålingene. De nyeste målingene gir SPÖ 27,4%, ÖVP 23%.

Skulle SPÖ og ÖVP ikke få flertall sammen, kan det bli aktuelt å ta inn en tredje partner i koalisjonen. De fleste ville nok i så fall ønske seg en rød-svart-grønn koalisjon: rødt (SPÖ),  svart (ÖVP) og grønt (Die Grünen). For deler av ÖVP kan også et samarbeid med FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs), alternativt Team Stronach være ønskelig. Men om SPÖ holder på sitt forsprang og er del av koalisjonen, vil disse alternativene være uaktuelle.

Die Grünen
Die Grünen ligger an til å gjøre et godt valg på søndag. Partiet har det siste året kommet inn i delstatsregjeringer i blant annet Salzburg og Tirol, fra før av er det koalisjonspartner blant annet i Wien, og har ligget stabilt på rundt 15% på meningsmålingene. I takt med gode målinger har partileder Eva Glawischnig vist både politiske muskler og ambisjoner om å komme i posisjon. Nyeste måling viser 14,9%.

FPÖ
FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs) skaper alltid bølger i Østerrike, og ikke minst korrupsjonsskandaler har rystet partiet kraftig. Likevel ligger partiet jevnt på meningsmålingene, har tatt seg noe opp de siste ukene, og kan, i følge nyeste måling, komme opp mot 21,4 %.

FPÖ har gjort seg til talsparti for en borgerlig koalisjon med ÖVP. Men så lenge SPÖ gjør et valg som forventet og ikke ryker ut av regjering,  er dette ikke noe sannsynlig utfall.  Både SPÖ eller Die Grünen ønsker å holde FPÖ på lang avstand. Enkelte i FPÖ har også ønsket et samarbeid med Stronach. Dette har Stronach, som man kan mene mye om, men som definitivt ikke er innvandrerfiendtlig, tydelig avslått. Så langt tyder derfor alt på at FPÖ fortsetter i opposisjon.

Team Stronach
Valgets joker er Team Stronach, "eid" av den østerriksk-kanadiske stenrike buisnessmannen Frank Stronach. Team Stronach har gjort gode valg i flere delstater, blant annet i Niederösterreich og Salzburg, men egensinnige og merkelige utspill fra "der Frank", f.eks. et svært uoverlagt forslag om å innføre dødsstraff i Østerrike, riktignok bare for "Berufskiller" (O-Ton Frank) har neppe tjent partiet. Men nykommerpartiet kan komme til å gjøre et godt valg og ta stemmer fra andre partier, i første rekke fra ÖVP, – og Stronach mobiliserer hjemmesittere. Nyeste måling viser en oppslutning på 7,1%, som er godt for et nytt parti, men likevel en del lavere enn det man hadde prognostisert for noen måneder siden.

BZÖ
BZÖ (Bündnis Zukunft Österreichs), som i valgkampen har profilert seg særlig som et skatteletteparti på høyre fløy, har store ambisjoner, men det er mange meningsmålinger siden partiet kom over sperregrensa, som i Østerrike er på 4%. Nyeste måling viser 3,1%.

Småpartiene
Det er en rik flora av småpartier i Østerrike, men bare noen av dem har fått nok underskrifter til å stille lister til nasjonalforsamlingen. Det gjelder KPÖ (Kommunistische Partei Österreichs) og det nye liberale NEOS. Ingen av dem kommer etter alt å dømme inn i nasjonalforsamlingen, men NEOS kan likevel hente mange stemmer særlig i Wien; siste måling viser 3%, altså er NEOS like store som BZÖ. De østerrikske Piraten er små og ligger, sammen med KPÖ, så langt under sperregrensa at de sammenfattes som "andre" på den siste målingen. 

SPÖ-plakater langs Burgring i Wien

Ønsker du å holde deg oppdatert om hva som skjer i innspurten av valgkampen, på valgdagen og etter at stemmene er talt opp? Følg meg på twitter.

Kommentare:

 1. Veldig takknemlig for oppdateringene dine. Kjempespennende tider.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Takk for hyggelig tilbakemelding. Ja, det er spennende nå – både med koalisjonsforhandlinger i Tyskland og det forestående valget i Østerrike. Regner med at koalisjonsforhandlingene går lettere her enn i Berlin, om det da ikke skjer helt uventede ting på valgdagen: SPÖ og ÖVP er jo rimelig godt kjent med hverandre. På godt og vondt.

   Löschen
 2. Takk skal du ha, det var fint å høre. Godt valg :-)

  AntwortenLöschen
 3. Fin gjennomgang Elin :) Blir et spennende valg. Var i januar på besøk på hovedkontoret til ÖVP og hørte bl.a. partiets generalsekretær orientere om valgkampen. De har jo nærmest allergi mot mindretallsregjeringer i Østerrike, og er jo derfor godt vant til flertallskoalisjoner. Så de kommer nok til enighet på et vis uansett hvor mange partier som trengs :)
  Hilsen Gjermund

  AntwortenLöschen
 4. Takk, Gjermund :-) Ja, det blir spennende, særlig dersom flere av småpartiene kommer over sperregrensa (f.eks. NEOS eller BZÖ); da kan det holde hardt for SPÖ og ÖVP å få flertall. Ellers er Team Stronach det store spenningsmomentet. Har "der Frank" prestert så mange selvmål at det blir et langt dårligere resultat enn vi hadde gikk ut fra for noen måneder sia? Søndag kveld vet vi mer.

  AntwortenLöschen