Mittwoch, 11. September 2013

Valg 2013 i Tyskland (status september 2013)


Valget i Tyskland nærmer seg. Ny nasjonalforsamling velges 22.9. Før det, nærmere bestemt 15. september, er det delstatsvalg i Bayern. Mange mener at det kan være et "testvalg", et stemningsbarometer, på valget til Bundestag.

CDU/CSU (Union)
Angela Merkel er fortsatt populær som kansler. CDU og søsterpartiet CSU har dermed det som kalles "Kanzlerbonus", og har holdt seg jevnt på litt over 40 % oppslutning på meningsmålingene. Merkel gjorde en god figur i fjernsynsduellen mot sin utfordrer, SPDs kanslerkandidat Peer Steinbrück, men kanskje ikke så god som alle hadde trodd. Syria-krisen har også bidratt til å sette et noe mer kritisk søkelys på Merkel, samtidig som hun nå – etter hvert som valget nærmer seg – utfordres til å gi mer konkrete svar, klarere budskap og tydeligere visjoner for 4 nye år. Så selv om Merkel fortsatt nyter stor tillit, er det en liten tilbakegang for CDU/CSU å spore: på nyeste meningsmåling (Forsa, 11.9) er Union nede på 39 %. Men det må fortsatt skje noe helt ekstraordinært dersom CDU/CSU ikke blir største parti 22.9. Selv om partiet er seierssikre, jobbes det nå hardt med å mobilisere potensielle CDU-/CSU-hjemmesittere og for ikke å miste for mange velgere til Alternative für Deutschland (AfD).

FDP
Koalisjonspartneren FDP, som i månedsvis har holdt seg rundt sperregrensa på 5 %, noen ganger over, oftere under, har i de siste målingene ligget mer stabilt over sperregrensa; målingen 11.9 viser 6 %. Klarer FDP å holde seg der i to uker til, tyder mye på en fortsettelse av koalisjonen. For FDP vil signaleffekten av delstatsvalget i Bayern – enten det går den ene eller den andre veien – være stor.

SPD
SPD har hatt et lite oppsving på meningsmålingene, og ligger nå på 25 %. Også kanslerkandidat Peer Steinbrück, finansminister i forrige CDU/CSU+SPD-koalisjon, som lenge har ligget langt nede på lista over Tysklands mest populære politikere, har styrket sin posisjon og sin troverdighet som kanslerkandidat. Men det kommer likevel ikke til å holde til noen seier. Dersom FDP kommer over sperregrensa, blir spørsmålet om en ny "Große Koalition" (CDU/CSU og SPD) neppe aktuelt, og det er nok de aller fleste i SPD glad over. Siste "Große Koalition" kostet dem dyrt i form av dårlige målinger, og Steinbrück har sagt rett ut at han har ikke tenkt å holde stigbøylen for Merkel etter valget. Mange i partiet har sannsynligvis allerede stilt seg inn på en ny periode i opposisjon og jobber fram mot valget i 2017, – med en ny kanslerkandidat, som kan være Hannelore Kraft, nåværende ministerpresident i Nordrhein-Westfalen, og kanskje også i samarbeid med ikke bare Die Grünen, men også Die Linke.

Die Grünen
Die Grünen har ligget godt an på meningsmålingene, men har fått lavere oppslutning de siste par ukene. Målingen fra 11.9 viser kun 9 %. Dette svekker det rød-grønne alternativet, og er en alvorlig utvikling for partiet som for noen måneder siden lå an til å gjøre et godt valg. Spekulasjoner rundt en mulig koalisjon CDU/CSU og Die Grünen er nå etter alt å dømme et avsluttet kapittel.

Die Linke
Die Linke har ligget stabilt på meningsmålingene i lang tid, og fikk 11.9 10 % oppslutning, dvs. at partiet nå faktisk er større enn Die Grünen. Die Linke ser ut til å være regjeringsklare og har gang på gang fridd til SPD og Die Grünen og foreslått en rød-rød-grønn koalisjon, som rent matematisk faktisk ville ha ligget godt an, men så langt har partiet blitt møtt med en kald skulder. Det endrer seg neppe før valget. Men det kan være begynnelsen på en allianse fram mot valget i 2017.

Piraten og AfD
Die Piraten og Alternative für Deutschland (AfD), dvs. det nye anti-euro-partiet, ligger godt under sperregrensa på alle meningsmålinger, p.t. har begge 3 %. AfD kan ta stemmer primært fra CDU/CSU og slik bidra til overraskelser når stemmene telles opp, selv om partiet etter alt å dømme forblir under sperregrensa. Og seierstoget til Die Piraten ser ut til å være helt over – i alle fall i dette valget.

Bayern
Og Bayernprognosen? CSU naturligvis største parti med 48%, SPD 20, Die Grünen 10, Freie Wähler (et Bayern-fenomen) 8 og FDP 4%. De partiene som blir fornøyd med Bayern-resultatet 15. september, kommer til å si at det er en god prognose for 22. september. Og de som ikke er fornøyd, kommer til å si at Bayern er noe helt spesielt og dermed ikke sammenliknbart. Fasiten kommer uansett 22. september.

Ønsker du å holde deg oppdatert om hva som skjer i innspurten av valgkampen, på valgdagen og etter at stemmene er talt opp? Følg meg på twitter.

Kommentare:

 1. Et veldig interessant innlegg, Elin. Jeg hørte på Ekko på P2 i går om hvordan vi nordmenn igjen sakter dreier vår interesse mot Tyskland. Der ble det blant annet spådd at vi i fremtiden vil høre langt mer om den tyske valgkampene i mediene enn hva vi har gjort tidligere. Det var veldig interessant.

  Jeg kan dessverre ingenting om tysk politikk, det vil si at min kunnskap begrenser seg til at jeg vet hvem som leder landet. Ut i fra det jeg leser syntes jeg det kan virke som om systemet minner litt om det norske, med unntak av at vi ikke har delstatsvalg. Stemmer dette eller er min tankegang en veldlig forenkling av den tyske prossessen?

  AntwortenLöschen
 2. Hei Mari,
  takk for hyggelig kommentar! Det gleder meg å høre at det ser ut som om Norge etter hvert får en større interesse for hva som skjer i Europas kanskje mest betydningsfulle land. Det er på tide :-)

  Når det gjelder valgsystemet i Tyskland, er dette som du skriver om delstatsvalg en sentral forskjell: delstatene (Bundesländer) er langt mer autonome enn norske fylkeskommuner, og de har valg på ulike tidspunkt, dvs. en helt annen syklus enn Bundestag. En annen forskjell er at hver velger har Erst- und Zweitstimme til Bundestagsvalget (og det er derfor Merkel nå er så opptatt av at man skal gi sin Zweitstimme til CDU og ikke til FDP for å være snill. Hun ønsker at CDU skal bli så sterkt som mulig, det er viktigere enn å "redde" FDP fra sperregrensa), en annen forskjell er sperregrensa på 5%, en tredje forskjell er dette med mindretallsregjeringer, som man ikke har tradisjon for i Tyskland. En god informasjonsside finner du her: http://www.bpb.de/politik/grundfragen/24-deutschland/40438/wahl-bundestag

  Vennlig hilsen
  Elin

  AntwortenLöschen