Montag, 9. September 2013

Når fortiden banker på: Birgit Ebberts krim "Brandbücher"


Et mystisk funn på loftet
Karina, 25 år og nyutdannet ingeniør, skulle egentlig skrive jobbsøknader. Men når grandtanten hennes dør og Karina blir bedt om å gå gjennom boet og rydde huset, sier hun ja. På loftet finner hun en bunke gamle postkort, som viser byen slik den så ut før 2. verdenskrig. Men mer spennende enn motivene er teksten på baksiden av kortene: alle er fullskrevet, på hvert kort fortelles en kort episode fra grandtantens hverdag som hushjelp hos den jødiske familien Weizmann. Det kan minne om en dagbok, men hvorfor i all verden har grandtanten skrevet det på postkort og ikke i en dagbok? Og hvorfor er enkelte bokstaver understreket? Karina blir mer og mer fascinert av de fragmentariske innblikkene i livet til grandtanten hun nå skjønner hun visste altfor lite om. Nysgjerrig forsøker hun å finne ut mer om historien. Raskt viser det seg at ikke alle setter pris på at hun interesserer seg for hva som skjedde i den lille byen på 30-tallet.


En jødisk bokhandler
Parallelt med Karinas etterforskning får leseren innblikk i hverdagen til unge Samuel Weizmann og faren, som er bokhandler. Etter hvert som nasjonalsosialismen får tak om store deler av befolkningen, endrer tilværelsen seg drastisk for far og sønn: Samuel blir ensom, han må til slutt avbryte legestudiene, bokhandelen utsettes for overfall og plyndringer, kundene uteblir. Det hele kulminerer i bokbålet, hvor bøkene som Samuel har lest med så stor glede, brennes av hans tidligere venn, Bruno, som for lengst har trukket i uniform.

Spennende og lettlest
Birgit Ebbert knytter nåtid og fortid sammen, de to handlingstrådene følges gjennom hele boka helt til både Karina og leseren kan danne seg et bilde av hva som den gang skjedde. Ebbert skriver godt og rutinert, holder på spenningen og gir i tilbakeblikkene fra 30-tallet et troverdig bilde av hvordan hverdagen endret seg for de tyske jødene. Krimmen egner seg både for voksne og ikke-så-voksne lesere, og den er lettlest, dermed et godt valg om det er en stund siden man leste tysk. 

Forlaget byr på en Leseprobe. 

Forfatter og pedagog
Birgit Ebbert (født i 1962), pedagog og forfatter, spesialist på Erich Kästner, har i mange år beskjeftiget seg med nasjonalsosialistenes bokbål og har lagd et informativ og godt nettsted, også for unge lesere, om bokbålene.

Fortidens lange skygger
Brandbücher føyer seg inn i rekken av andre tyske kriminalromaner som Jörg Gustmanns Rassenwahn og Mechthild Borrmanns Wer das Schweigen bricht, begge tidligere omtalt i TYSKBOKHYLLE.


Birgit Ebbert: Brandbücher (Gmeiner 2013)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen