Montag, 12. August 2013

Stasi-bekjennelser: "Jana Döhring"

Stasi banker på
Stasiratte
forteller om en ung kvinne, Jana, født i samme år som Berlinmuren ble bygd, som jobber som kelner i Øst-Berlin. Hun liker jobben og kollegene, men lengter etter å oppleve noe mer spennende enn det et grått og realsosialistisk samfunn kan by på. Så når Stasi en dag sier at de gjerne vil at hun skal fortelle dem litt om hva som foregår i den fasjonable Kristallbar i Øst-Berlins Spreehotel, sier hun – om enn motstrebende – ja.

Fortiden banker på
Flere år senere, lenge etter 1989, finner hun et kort i postkassa si: "Meinem Stasispitzel einen Weihnachtsgruß!". Kortet kommer fra en tidligere kollega, Gerry, som nå har lest sin Stasiakte. Der fant han ut at hele seks Informelle Mitarbeiter (IM) engasjert av Stasi overvåket ham. En av disse var Jana.

Postkortene kommer regelmessig. Etter halvannet år innvier kvinnen ektemannen, som ikke visste om ektefellens fortid som IM. Han er forskrekket over det han får vite, men ønsker å hjelpe henne. Og han er jurist. Sammen anmelder de Gerry for stalking og ønsker at han skal få forbud mot å ta kontakt, både personlig og pr. brev, med sin tidligere kollega og "Stasiratte"


Hverdagsliv i DDR
Teksten er komponert som en rammefortelling som viser tiden fra Jana mottar det første postkortet til prosessen mot Gerry. Forhistorien, som tar leseren tilbake til DDR, til Kristallbar i Spreehotel, til Prenzlauer Berg, røkfylte kneiper, konspirative møter med Stasi i diverse dekkleiligheter og matbutikker med tomme hyller, framstilles gjennom hovedpersonens erindringer. Boka gir et interessant innblikk i hverdagslivet i DDR på 80-tallet, og det viser hvor lett man kunne komme i Stasis klør om man ikke var påpasselig og etterrettelig. Jana var ingen av delene.

Empati eller selvmedlidenhet?
Stasiratte er litterært sett ingen perle. Komposisjonsprinsippet med rammefortelling fungerer godt, men språklig lider boka under mange klisjeer. Men det den lider aller mest under, er hovedpersonen selv. Da jeg begynte å lese, forventet jeg meg en forteller (og faktisk også forfatter) som tok et oppgjør med egen fortid. Men noe slikt oppgjør er knapt å spore. Selv om boka inneholder formuleringer om anger og beklagelser, er unnskyldningene (hun var jo så ung, hun forstod ikke rekkevidden) og beklagelsene over det hun selv ble utsatt for (hun måtte bruke penger på oppbevaring av post da familien var på ferie slik at naboen ikke oppdaget postkortene fra Gerry) så mye mer høylytte. Skjønner hun i ettertid hva hun utsatte venner og kolleger for? Har hun overhode empati for dem som kom i Stasis søkelys pga. henne, eller er det bare selvmedlidenhet? 

Bekjennelser under pseudonym
Jana Döhring er et pseudonym. Det er det navnet som Stasi ga henne som IM. Boka er gitt ut på eget forlag, et forlag hun og mannen opprettet for å gi ut kun denne ene boka. Da er det på sin plass å spørre om motivene for en slik utgivelse. Etter endt lektyre er jeg svært usikker på hva jeg syns om "Jana Döhring" og hennes bokprosjekt.

Jana Döhring: Stasiratte (Hartriegel Verlag 2013)

Kommentare:

 1. Tusen takk for supert tips. Denne har jeg virkelig lyst til å lese. Har skikkelig "dilla" på DDR.

  AntwortenLöschen
 2. Bare sånn at det er sagt (nå skal jeg ikke spamme kommentarfeltet ditt) så ser jeg at du ikke gir boken full score. Jeg er likevel kjempeglad for at du har omtalt boken. Så får vi se i ettertid om vi er enige ;)

  AntwortenLöschen
 3. Hei Karete,

  "Stasiratte" lønner seg absolutt å lese. Det er få av de bøkene jeg har lest de siste månedene som jeg har tenkt så mye over i etterkant som denne. Jeg syns den blant annet forteller mye om hvor lett det var å bli IM. Og den setter (kanskje ufrivillig) søkelyset på vanskelige refleksjoner rundt skyld og ansvar.

  God lektyre & vennlig hilsen
  Elin
  PS Bare spam i vei, det er veldig hyggelig med kommentarer :-)

  AntwortenLöschen