Dienstag, 27. August 2013

Når den ene glemmer: Den østerrikske filmen "Die Auslöschung"


Kjærlighet ved første blikk
Ernst, fetert kunsthistoriker, og Judith, kunstrestauratør, treffer hverandre på et kveldsarrangement på Kunsthistorisches Museum i Wien. Etter noen intense blikk forsvinner de sammen, først til en liten bar, deretter til et hotellrom. Ernst er betydelig eldre enn Judith. Med et rykte som jeger og kvinnebedårer. Med barn fra tidligere ekteskap, barnebarn og emosjonell bagasje. Det som først kunne se ut til å bli en one night stand, blir noe mer: den store kjærligheten, det eneste riktige, to mennesker finner hverandre og vil leve resten av livet sammen. De kjøper en felles leilighet og begynner å innrede. Alt er så lykkelig og perfekt at det er langt over grensen til all verdens klisjeer, helt til Judith en dag oppdager mannens briller i kjøleskapet. Ernst og Judith tror først at han er overarbeidet, han befinner seg nemlig i startfasen på en ny bok, men når Ernst oppsøker lege, viser det seg at dette er noe helt annet enn stressrelatert glemsomhet: Ernst har begynnende alzheimer. Når den ene forsvinner
Hva skjer med et forhold når den ene partneren ubønnhørlig sklir inn i glemselens verden? Hvordan overlever kjærligheten, når den ene glemmer felles historie og ikke lenger husker hvem den personen han deler seng med er? Og hva skjer når den syke går over den terskelen som Ernst kaller "die gnädige Schwelle", den nådige terskelen, og ikke lenger forstår at han er syk?  Regissør Nikolaus Leytner formulerer det slik i et intervju: "Was passiert mit der Liebe, wenn der Mensch, in den man sich gerade verliebt hat, zwar physisch noch vorhanden ist, aber das, was ihn vielleicht liebenswert macht – seine Persönlichkeit, seine Erinnerung, seine Vergangenheit – langsam erlischt."

Die Auslöschung begynner som en klisjefylt kjærlighetsfilm foran en vakker Wien-kulisse, men glir fort over i en alvorlig og tankevekkende historie, som har visse fellestrekk med Michael Hanekes Liebe. Som Liebe, er Die Auslöschung en film som fortsetter å beskjeftige tilskueren, også lenge etter at rulleteksten er ferdig.

Martina Gedeck og Klaus Maria Brandauer
Hovedrolleinnehaverne er to av tyskspråklig films mest ettertraktede skuespillere: Martina Gedeck (bl.a. Die Wand, Nachtzug nach Lissabon, Der Baader-Meinhof-Komplex og Das Leben der Anderen) som Judith og Klaus Maria Brandauer (bl.a. Mephisto, Oberst Redl, Jenseits von Afrika og aller sist Der Fall Wilhelm Reich) som Ernst. Også de to skuespillerne gjør filmen mer enn verdt å se.

Trykk her for å se traileren, trykk her for et intervju med regissøren.  

Også den østerrikske forfatteren Arno Geiger har skrevet en bok om farens alzheimer, Der alte König in seinem Exil. Les omtalen i TYSKBOKHYLLE her

Die Auslöschung (Østerrike 2013),  tilgjengelig på DVD.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen