Empfohlener Beitrag

Temaside for tyskspråklig samtidslitteratur i Store norske leksikon

Vil du oppdatere deg på tyskspråklig samtidslitteratur på en enkel måte? Store norske leksikon har nå lagd en temaside om tyskspråklig litte...

Donnerstag, 1. August 2013

Månedens forfatter: Thomas Bernhard

Provokatør, misantrop, einstøing, grubler, østerrikehater, tiradenes mester. Merkelappene er mange på en av de største tyskspråklige forfatterne i etterkrigslitteraturen, østerrikske Thomas Bernhard (1931-1989).  I 1988 provoserte han østerrikerne så sterkt med stykket Heldenplatz at mange ville forby hans verk og jage ham ut av landet. Konsekvent som han var, nedla han i testamentet sitt forbud om at hans stykker ikke lenger skulle spilles på østerrikske scener eller gis ut i hjemlandet. Dette ble etter få år revidert av arvingene, Thomas-Bernhard-stiftelsen og Suhrkamp Verlag. Og i dag spilles hans stykker med største selvfølgelighet på alle østerrikske teatre, bøkene leses i skolen, og han er for lengst opphøyd i litteraturkanonens verden. Mens han på 80-tallet provoserte mange med sine østerrikskkritiske og -hatske dagspolitiske tekster, har man nå oppdaget komikken og humoren i hans tekster. Kort sagt: den tidligere folkefienden er populær som aldri før. Slik kan det gå. Og slik går det ofte i Østerrike. 

 
"Det viktigste for meg var å gå i den motsatte retningen", sier jeg-fortelleren og forfatterens alter ego i den autobiografiske prosateksten Der Keller. Det kan også være en god sammenfatning av både Bernhards forfatterskap og den østerrikske resepsjonen.

Les mer om Thomas Bernhard i Store norske leksikon.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen