Montag, 19. August 2013

Charlotte blir voksen: ungdomsbok

Når alt blir annerledes
Nesten-16-årige Charlotte får hele livet snudd på hodet: foreldrene går fra hverandre; faren flytter sammen med mye-yngre-Babsi, sekretæren som likner mest på en barbiedokke; barndomshjemmet blir solgt; moren flytter med Charlotte og de to småbrødrene hennes til bestemor; Charlotte må bytte skole og finne nye venner. Hun må også ta mye ansvar på hjemmefronten, fordi moren strever med å finne seg til rette i den nye tilværelsen. Når barna til slutt har slått seg mer eller mindre til ro der, inngår moren et forhold til en tidligere nabo og flytter inn hos ham. 

Den første forelskelsen
For Charlotte blir dette altfor mye, og hun er rasende på begge foreldrene som uten å ta hensyn til barna forelsker seg  i andre, flytter fra hverandre, sammen med andre og hele tiden sier at hun må forstå dem.  Men så forelsker Charlotte seg for første gang. Først er det forvirrende, skremmende, merkelig og rart. Så blir det bare fint. Og da er det også lettere at resten av livet er i forandring, og sinnet mot foreldrene dempes. 

 
Det er ingen ukjent historie som fortelles i Charlotte Traum, men den fortelles godt. Her er det tempo, identifikasjonsmuligheter for unge lesere, differensierte framstillinger, ingen ting er verken svart eller hvitt, og det fins ikke svar på alle spørsmål, verken for Charlotte eller foreldrene hennes.

Charlottes Traum i tysktimene
For tysklærere på leting etter gode tekster til undervisningen, er Charlottes Traum verdt å se nærmere på. Den er skrevet for en aldersmålgruppe som er 16 år (plus-minus), noe som klart er en fordel for bruk i skolen. Boka er på 100 sider, stor skrift, mye dialog. Det lar seg fint gjøre å kutte ut deler av boka, f.eks. velge ut avsnitt som handler om enten skole og venner eller forelskelse eller familie om man ønsker å jobbe konsentrert med et av disse temaene. Handlingen egner seg svært godt som utgangspunkt for øvelser som bl.a. rollespill og dagbokskriving. I tillegg fins det både en lydbok og et hefte med konkrete forslag til hvordan man kan bruke teksten i undervisningen. 

  
Flere tips til hvordan man kan jobbe med litteratur i språkundervisningen fins her. 

Den østerrikske ungdomsforfatteren Gabi Kreslehner (født 1965) har mottatt mange utmerkelser for boka, bl.a. Peter-Härtling-Preis – og faktisk har Charlottes Traum  flere paralleller med Peter Härtlings Paul, das Hauskind, som er tidligere omtalt i TYSKBOKHYLLE.

Gabi Kreslehner: Charlottes Traum (Beltz & Gelberg 2009) 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen