Direkt zum Hauptbereich

Charlotte blir voksen: ungdomsbok

Når alt blir annerledes
Nesten-16-årige Charlotte får hele livet snudd på hodet: foreldrene går fra hverandre; faren flytter sammen med mye-yngre-Babsi, sekretæren som likner mest på en barbiedokke; barndomshjemmet blir solgt; moren flytter med Charlotte og de to småbrødrene hennes til bestemor; Charlotte må bytte skole og finne nye venner. Hun må også ta mye ansvar på hjemmefronten, fordi moren strever med å finne seg til rette i den nye tilværelsen. Når barna til slutt har slått seg mer eller mindre til ro der, inngår moren et forhold til en tidligere nabo og flytter inn hos ham. 

Den første forelskelsen
For Charlotte blir dette altfor mye, og hun er rasende på begge foreldrene som uten å ta hensyn til barna forelsker seg  i andre, flytter fra hverandre, sammen med andre og hele tiden sier at hun må forstå dem.  Men så forelsker Charlotte seg for første gang. Først er det forvirrende, skremmende, merkelig og rart. Så blir det bare fint. Og da er det også lettere at resten av livet er i forandring, og sinnet mot foreldrene dempes. 

 
Det er ingen ukjent historie som fortelles i Charlotte Traum, men den fortelles godt. Her er det tempo, identifikasjonsmuligheter for unge lesere, differensierte framstillinger, ingen ting er verken svart eller hvitt, og det fins ikke svar på alle spørsmål, verken for Charlotte eller foreldrene hennes.

Charlottes Traum i tysktimene
For tysklærere på leting etter gode tekster til undervisningen, er Charlottes Traum verdt å se nærmere på. Den er skrevet for en aldersmålgruppe som er 16 år (plus-minus), noe som klart er en fordel for bruk i skolen. Boka er på 100 sider, stor skrift, mye dialog. Det lar seg fint gjøre å kutte ut deler av boka, f.eks. velge ut avsnitt som handler om enten skole og venner eller forelskelse eller familie om man ønsker å jobbe konsentrert med et av disse temaene. Handlingen egner seg svært godt som utgangspunkt for øvelser som bl.a. rollespill og dagbokskriving. I tillegg fins det både en lydbok og et hefte med konkrete forslag til hvordan man kan bruke teksten i undervisningen. 

  
Flere tips til hvordan man kan jobbe med litteratur i språkundervisningen fins her. 

Den østerrikske ungdomsforfatteren Gabi Kreslehner (født 1965) har mottatt mange utmerkelser for boka, bl.a. Peter-Härtling-Preis – og faktisk har Charlottes Traum  flere paralleller med Peter Härtlings Paul, das Hauskind, som er tidligere omtalt i TYSKBOKHYLLE.

Gabi Kreslehner: Charlottes Traum (Beltz & Gelberg 2009) 

Kommentare

Beliebte Posts aus diesem Blog

Fem venner: Fjernsynsserien "Unsere Mütter, unsere Väter"

I mars 2013 viste ZDF fjernsynsserien Unsere Mütter, unsere Väter (3 deler à 1,5 timer), den ble også vist på østerriksk fjernsyn (ORF). Serien oppnådde svært høye seertall både i Tyskland og Østerrike, og fikk bred omtale i mediene. Jeg kan ikke huske når jeg sist satt så fjetret foran skjermen. Unsere Mütter, unsere Väter utspiller seg i tidsrommet fra 1941 til rett etter kapitulasjonen i 1945. Den begynner og slutter i Berlin, mellom disse to punktene tas tilskuerne med på en lang reise og følger krigen gjennom Polen og Sovjetunionen, gjennom bjørkeskoger og gjørmehull, iskald vinter og varme sommerdager, vi tas med i skyttergraver og sønderskutte byer, i lasaretter, fengselsceller, kuvogner og pansere. Serien handler om fem venner i Berlin, alle i begynnelsen av 20-årene: brødrene Wilhelm og Friedhelm, Viktor, den eneste blant dem av jødisk herkomst, Charlotte og Greta. Viktor og Greta er kjærester; Wilhelm og Charlotte er forelsket i hverandre, men ingen av dem tør ta d

Når fotfestet glipper: Gregor Tessnows ungdomsbok "Knallhart"

"An meinem fünfzehnten Geburtstag wurde ich aus dem Paradies vertrieben" Michael Polischka er femten år da han og moren blir kastet ut av villaen i den velstående bydelen Zehlendorf i Berlin. Dr. Klaus Peters, som Michael og moren har bodd hos i flere år, ønsker å begi seg ut på yngre og slankere jaktmarker, og mor og sønn blir kastet på dør. De flytter til en liten leilighet i Neukölln, en bydel med sosiale utfordringer og høy innvandrerandel – villaen i Zehlendorf føles som på en annen planet.      "Es ist das erste Bier meines Lebens und ich trinke es wie Apfelschorle" Mens moren nekter å gi opp håpet om å finne en ny og rik mann og derfor hele tiden mener at de kun bor forbigående i Neukölln, må Michael forsøke å finne sin plass på den nye skolen. Han får raskt to nye venner, Crilla (Christian) og Matze, to halvbrødre som tilbringer mye tid alene fordi faren deres ofte er på såkalte forretningsreiser i Russland. Men han får også raskt fien

Et lite stykke tysk historie: Lisa

Klaus Kordon, 1943-årgang og en av Tysklands mest produktive barne- og ungdomsbokforfattere, står - sammen med illustratøren Peter Schimmel ­– bak boka Die Lisa. Eine deutsche Geschichte (Beltz & Gelberg 2002). "Eine Lebensgeschichte, mit der Klaus Kordon schon junge Leser anschaulich an die wichtigsten Ereignisse deutscher Geschichte heranführt" (bokomslag), lover forlaget; og de har sine ord i behold. Gjennom 40 sider, hver side har lite tekst og store illustrasjoner, følger vi "die Lisa" fra hun er lita jente tidlig på 1900-tallet til hun er oldemor nærmere 90 år senere. Kordon og Schimmel forteller oss et stykke tysk historie gjennom livet til Lisa i Berlin: hun opplever at faren blir soldat i 1. verdenskrig, hun forelsker seg og er ung i "den goldenen Zwanzigern" , hun gjennomlever krig, sult og det å miste familie og venner i NS-tida. Gjennom Lisas øyne blir vi vitne til gjenoppbyggingen av Tyskland på 50-tallet, muren i 1961, den kalde