Montag, 8. Juli 2013

Vold, skyld og ansvar: Kristina Dunkers ungdomsbok "Die Angst der Bösen"

Den rutinerte barne- og ungdomsbokforfatteren Kristina Dunker (født i 1973) leverer med ungdomsboka Die Angst der Bösen en spennende og svært aktuell bok for unge voksne lesere.

Settingen er velkjent: en skoleklasse på tur, unge mennesker som posisjonerer seg, usikkerhet og demonstrativ selvsikkerhet, utprøving av ulike roller, testing av grenser. Med andre ord helt normalt. Hadde det ikke vært for at en situasjon plutselig kommer helt ut av kontroll. Når en uteligger ber noen av skoleelevene om noen penger, reagerer disse med aggresjon og gyver løs på den forsvarsløse mannen som senere dør av skadene. De er i ettertid forskrekket over hva de har gjort, men etter hvert som dagene går og det ikke ser ut til at det blir noe etterspill, fortrenger de det som har skjedd. Helt til det en dag kommer en merkelig mobiloppringning: "Ich werde euch finden und euch alle umbringen. Und du wirst der Erste sein."


Kristina Dunker tegner i den spennende romanen et troverdig psykologisk portrett av en ungdomsgjeng, av deres reaksjoner og forsøk på å få situasjonen under kontroll. Etter hvert utvikler historien seg mer og mer til en kriminalroman, samtidig som vi kommer tettere inn på hovedpersonene. I sentrum står spørsmålet om hvordan det kan skje at helt normale unge mennesker plutselig kan gyve løs på en forsvarsløs person og slå vedkommende til døde? Hvordan omgås de i ettertid med skyld og ansvar? Og hva skjer med et menneske som blir besatt av hevn og til slutt vil ta loven i egne hender? 
"Was ist böse? Wie kommt, es, dass Gewalt so eskalieren kann? Dass Menschen, die nichts Böses wollen, auf einmal etwas richtig Schlimmes tun? Vor allem aber: Warum fiebere ich als Leser mit den Jugendlichen mit, obwohl diese doch das Leben eines jungen Mannes zu verantworten haben? All diese Fragen stecken hinter Kristina Dunkers knallhartem Thriller, der Spannung auf allerhöchstem Niveau bietet und der beim Lesen mit Sicherheit niemanden kaltlassen wird", skriver redaktør Susanne Stark i dtv magazin.
Les mer om Kristina Dunker i TYSKBOKHYLLE, se forfatterens presentasjon av boka på youtube og besøk forfatterens hjemmeside.

Kristina Dunker: Die Angst der Bösen (dtv 2012)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen