Mittwoch, 24. Juli 2013

Valg 2013 i Tyskland og Østerrike (status juli 2013)


2013 er det "Superwahljahr" i Tyskland og Østerrike. Begge landene har både delstatsvalg og valg til sine respektive nasjonalforsamlinger: Tyskland 22.9, Østerrike 29.9.

I Tyskland er Angela Merkel fortsatt svært populær som kansler. CDU og søsterpartiet CSU har dermed det som kalles "Kanzlerbonus", og holder seg jevnt på litt over 40 % oppslutning på meningsmålingene (41 % i juli). Trass i politisk debatt rundt drone-saken EuroHawk og kritikken mot forsvarsminister de Maizière (CDU) og i kritikken mot regjeringen i kjølvannet av NSA-affæren er Merkels popularitet like høy som før, og det er så langt kun en minimal tilbakegang for partiet på meningsmålingene. Det må skje noe helt ekstraordinært dersom CDU/CSU ikke blir største parti 22.9.

Koalisjonspartneren FDP ligger og vipper rundt sperregrensa på 5 %, noen ganger over, oftere under  (4 % i juli). Det betyr at dersom FDP ikke kommer seg over sperregrensa ved valget, er dagens koalisjon ikke mulig. CDU/CSU er ikke store nok til å danne regjering alene, og må dermed finne en annen partner om de ønsker å forbli i posisjon. Men FDP har tidligere vist at de har klart å mobilisere velgerne når det virkelig gjelder, så valgkampen er likevel ikke kjørt for partiet.

SPD sliter fortsatt på meningsmålingene og kan så langt se langt etter 30 % på meningsmålingene (26 % i juli). Kanslerkandidat Peer Steinbrück, finansminister i forrige CDU/CSU+SPD-koalisjon, har ikke hatt hellet med seg i valgkampen og er p.t. langt nede på lista over Tysklands mest populære politikere. I tillegg har konflikter i ledelsen, særlig mellom Steinbrück og partileder Sigmar Gabriel, skadet partiet. CDU, som under Merkel har beveget seg mer mot venstre, har "tatt" flere av SPDs tradisjonelle merkesaker. NSA-affæren og diskusjonen om overvåkning og individets sikkerhet og rettigheter ser imidlertid ut til å kunne styrke SPD blant velgerne. Det må nok en helt annen kanslerkandidat til for at SPD skal komme tilbake som største parti. Det kan ved neste korsvei bli Hannelore Kraft, nåværende ministerpresident i Nordrhein-Westfalen.

Die Grünen ligger stabilt på meningsmålingene, 13 % i juli, og har potensiale til å styrke seg ytterligere. Dette gjør at det nå internt i partiet er diskusjon om det var klokt å binde seg så tett til SPD som man har gjort. Partiet har knyttet sin skjebne tett til SPD, men på mange områder er det reelt sett gode samarbeidsmuligheter med CDU/CSU, og flere partimedlemmer ville nok også foretrekke en svart-grønn koalisjon framfor en rød-grønn.

I valgkampen har SPD og Die Grünen presentert seg som et rød-grønt alternativ til dagens svart-gule regjering, og begge partiene avviser p.t. andre koalisjonsmuligheter. Dette kan fort endre seg etter valget. I dag er kombinasjonen SPD og Die Grünen langt fra flertall.

Alt tyder på at Die Linke, som ligger mellom 6-8 % oppslutning på meningsmålingene (7 % i juli), fortsetter i opposisjon etter valget. En rød-rød-grønn koalisjon (SPD, Die Linke, Die Grünen) ser ikke ut til å være noe alternativ.

Die Piraten og Alternative für Deutschland (AfD), dvs. det nye anti-euro-partiet, ligger godt under sperregrensa (AfD 3 % i juli) på alle meningsmålinger. Selv om Die Piraten har fått et oppsving (fra 2 til 4% de siste dagene), en følge av NSA-affæren, er det lite som foreløpig tyder på at det kommer til å endre seg i særlig grad før valget.

Dermed forblir det store spørsmålet fortsatt: hva gjør man om ingen av de to koalisjonsalternativene – CDU/CDU og FDP hhv. SPD og Die Grünen – får flertall? Dagens regjering ligger iflg. juli-målingen an til 45 %, SPD og Die Grüne 39 %. Da stokkes kortene dagen etter valget raskt på nytt, og det er ikke usannsynlig at Tyskland igjen får en ny "große Koalition", som det kalles, dvs. CDU/CSU og SPD.

I Østerrike velges det også ny nasjonalforsamling i september. Dagens koalisjonspartnere, SPD og ÖVP, ligger jevnt på meningsmålingene, begge rundt 25 %, SPD et hestehode eller to foran ÖVP. Sannsynligvis blir det en fortsettelse av denne koalisjonen etter valget 29.9. Spenningen er knyttet til hvilket av de to partiene som blir størst og som dermed får kansleren. ÖVPs partileder, nåværende visekansler og utenriksminister, Michael Spindelegger, har de siste ukene brettet opp armene og jobber hardt med å vise fram musklene for å vippe dagens kansler, Werner Faymann (SPÖ) ut av kanslerstolen. De nyeste meningsmålingene tilsier at Faymann foreløpig sitter relativt trygt.

Die Grünen er i kraftig medvind, ligger rundt 16 % på meningsmålingene, har gode regionalvalg bak seg, og er nå i regjeringsposisjon både i Tirol (sammen med ÖVP) og i Salzburg (sammen med ÖVP og Team Stronach). Partiet har ambisjoner også nasjonalt, men blir neppe store nok til å være part i en toerkoalisjon, f.eks. med SPÖ. En trepartikoalisjon, primært sammen med ÖVP og SPÖ (en såkalt Kenya-koalisjon: rødt (SPÖ), svart (ÖVP) og grønt (Die Grünen), som en tid ble diskutert som en mulighet, ser foreløpig ut til å være lagt død.

FPÖ ligger på rundt 19 % på meningsmålingene. Det er så langt ingen tegn til at andre av de store partiene (det måtte i så fall være ÖVP) går med en hemmelig drøm om en koalisjon med FPÖ i september. 

Team Stronach er valgets joker, vanskelig å spå også fordi partiet har gjort det ujevnt regionalt og er uforutsigbart, noe som ikke minst henger sammen med frontfiguren og "partieieren", den østerriksk-kanadiske finansmannen Frank Stronach. Partiet kommer ganske sikkert over sperregrensa, men blir neppe noen reell samtalepartner i koalisjonsforhandlingene.

BZÖ ligger godt under sperregrensa på meningsmålingene, det samme gjør også de andre partiene i Østerrikes store flora av småpartier, bl.a. Die Piraten.

I begge land er derfor koalisjonsforhandlingene vel så spennende som selve valgdagen. De som er interessert i å følge med, kan følge meg på
twitter hvor jeg så å si daglig legger inn korte oppdateringer.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen