Samstag, 1. Juni 2013

Månedens forfatter: Robert Schindel

Robert-Schindel-lesere måtte vente i over 20 år på neste roman etter bestselgerromanen Gebürtig (1992), mesterlig filmatisert av Lukas Stepanik i 2001. Da romanen Der Kalte endelig kom på nyåret 2013, var den til gjengjeld 650 sider tykk. "Jeg kunne kanskje ha delt den opp i tre romaner", sier Schindel beskjedent i et intervju med avisa Der Standard. Det er mulig, men 650 sider Schindel-prosa er uansett en fryd.

Handlingen i Der Kalte utspiller seg i Wien omkring 1986, året hvor Kurt Waldheim (Johann Wais i romanen) ble valgt til østerriksk president. Gjennom et enormt stort persongalleri med stadig vekslende perspektiver tegner Robert Schindel et panorama av Østerrike på 80-tallet. Det er fristende å lese Der Kalte som en nøkkelroman og forsøke å finne ut hvem som virkelig skjuler seg bak alle personene i romanen, men det er ikke nødvendig. Også uten inngående kjennskap til Østerrike på 80-tallet gir Schindels monumentale verk en fascinerende og dyptpløyende innsikt i denne perioden av alperepublikkens nyere historie. 


Robert Schindel er en av Østerrike mest betydningsfulle samtidsforfattere. Foreldrene var jødiske kommunister og aktive motstandskjempere. Få måneder etter at Robert Schindel ble født i 1944 ble begge deportert (kun moren overlevde), mens sønnen ble igjen på et barnehjem under falsk navn.

Les mer om Robert Schindel i Store norske leksikon.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen