Empfohlener Beitrag

Temaside for tyskspråklig samtidslitteratur i Store norske leksikon

Vil du oppdatere deg på tyskspråklig samtidslitteratur på en enkel måte? Store norske leksikon har nå lagd en temaside om tyskspråklig litte...

Samstag, 1. Juni 2013

Månedens forfatter: Robert Schindel

Robert-Schindel-lesere måtte vente i over 20 år på neste roman etter bestselgerromanen Gebürtig (1992), mesterlig filmatisert av Lukas Stepanik i 2001. Da romanen Der Kalte endelig kom på nyåret 2013, var den til gjengjeld 650 sider tykk. "Jeg kunne kanskje ha delt den opp i tre romaner", sier Schindel beskjedent i et intervju med avisa Der Standard. Det er mulig, men 650 sider Schindel-prosa er uansett en fryd.

Handlingen i Der Kalte utspiller seg i Wien omkring 1986, året hvor Kurt Waldheim (Johann Wais i romanen) ble valgt til østerriksk president. Gjennom et enormt stort persongalleri med stadig vekslende perspektiver tegner Robert Schindel et panorama av Østerrike på 80-tallet. Det er fristende å lese Der Kalte som en nøkkelroman og forsøke å finne ut hvem som virkelig skjuler seg bak alle personene i romanen, men det er ikke nødvendig. Også uten inngående kjennskap til Østerrike på 80-tallet gir Schindels monumentale verk en fascinerende og dyptpløyende innsikt i denne perioden av alperepublikkens nyere historie. 


Robert Schindel er en av Østerrike mest betydningsfulle samtidsforfattere. Foreldrene var jødiske kommunister og aktive motstandskjempere. Få måneder etter at Robert Schindel ble født i 1944 ble begge deportert (kun moren overlevde), mens sønnen ble igjen på et barnehjem under falsk navn.

Les mer om Robert Schindel i Store norske leksikon.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen