Freitag, 7. Juni 2013

Det vakre midt i ødeleggelsene: filmen "Lore"

Flukten
Filmen Lore (2012), en tysk-australsk samproduksjon med australske Cate Shortland som regissør, tar oss med til Tyskland våren 1945.  Filmen starter i den velstående villaen til et prominent (men fiktiv) naziektepar: stort og velutstyrt hus med hage, schæfer, fem barn, en tilværelse tilsynelatende langt fra krigens nød og elendighet. Men allerede fra første bilde av er det tydelig at dette er en familie som rakner. Krigen går mot slutten, og foreldrene frykter – med god grunn – represalier. Mens moren og de fem barna pakker det aller mest nødvendige (og litt til), står faren i hagen og brenner kompromitterende papirer og bilder. Det er siste gang barna ser ham.

Moren flykter med barna til et falleferdig gårdsbruk langt inne i skogen. Mens de fem søsknene fort finner seg til rette, blir moren mer og mer innesluttet og apatisk. Når Tyskland kapitulerer, blir familien oppdaget, og en dag kommer allierte soldater og forhører henne. Hun forsvinner og etterlater de fem barna alene. Eldstejenta Lore tar ansvar for småsøsknene og bestemmer seg for at de skal forsøke å komme seg til Hamburg hvor bestemoren bor.

  
Den lange veien
Og dermed begynner en odysse gjennom Tyskland i maiukene 1945, fra Schwarzwald til Hamburg: all infrastruktur har brutt sammen, veiene er fulle av folk på flukt, fraflyttede hus, ruiner, ingen mat, ingen medlidenhet. Underveis møter de Thomas, en ung jødisk gutt som har vært internert i Buchenwald. Han slår følge med dem, men Lore, som fortsatt har nazistenes antisemittisme i hodet, har vanskelig for å stole på ham. Etter hvert viser det seg at søskenflokken ikke ville hatt noen sjanser til å klare seg uten Thomas, og de minste barna møter ham med tillit og beundring. Og Lore, som ser sitt gamle verdensbilde rase sammen, slites etter hvert mellom gryende følelser for den jevnaldrende gutten og gamle fordommer. 
 
En lavmælt film
Lore forteller en historie som ikke var sjelden våren 1945. Og gjennom mange close ups av gjørmete føtter, hullete klær, utsultede mennesker og ødelagt bebyggelse viser Cate Shortland en realistisk bilde av et nærmest utslettet land. Men så kombinerer hun dette med ufattelig vakre stillbilder av skjønnheten midt i det fæle, og det er dette grepet som gjør filmen usedvanlig severdig. Regissøren arbeider med kontraster: søle og blod, et lik i et ødelagt hus, mennesker desperate av sult – og samtidig vakre bilder av en vanndråpe på en kvist, en blomst som er i ferd med å springe ut, blondekanten på en utslitt kjole, lys som faller ned mellom to trestammer. Shortland klarer seg helt uten dramatiske krigsscener, dette er en lavmælt film. Hun arbeider med små midler, men likevel formidler hun både forferdelsen og håpet, fortid og framtid, det vakre som viser framover midt i ødeleggelsene.

 
Brødrene Grimm 1945
Shortland har rett og slett lagd en eventyrfilm om en historie som er alt annet enn eventyrlig, en film som tar fram både det vakre og det mørke i eventyrene. Eventyrmotivene er velkjente: foreldre som sender barna alene ut i skogen, en heks i et hus som forsøker å narre barna til å bli der, en stri elv som må krysses, en ukjent hjelper.

Lore i undervisningen
Lore er en film som egner seg for undervisningsformål. Handlingen er enkel å følge, den forteller en oversiktlig handling kronologisk, og den har to hovedpersoner, 15-årige Lore og den noe eldre Thomas, som identifikasjonsfigurer. I tillegg gir den muligheter til å lese noen av brødrene Grimms eventyr på en ny måte.

Besøk filmens hjemmeside, hvor det også fins en del materialer, og naturligvis en trailer. Filmen er tilgjengelig på DVD. Filmen er basert på Rachel Seifferts roman Die dunkle Kammer (2001).

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen