Dienstag, 28. Mai 2013

Valg 2013 i Tyskland og Østerrike (status mai 2013)

2013 er det "Superwahljahr" i Tyskland og Østerrike. Begge landene har både delstatsvalg og valg til sine respektive nasjonalforsamlinger: Tyskland 22. september, Østerrike 29. september.

I Tyskland har SPD gått fram i de siste delstatsvalgene i 2012 og 2013, men på nasjonalt plan sliter partiet på meningsmålingene og ligger p.t. på 27 %. Kanslerkandidat Peer Steinbrück har ikke hatt hellet med seg i valgkampen, og så langt ser det ikke ut til at partiet klarer å klatre så høyt opp at de er i nærheten til å puste CDU/CSU i nakken. 

CDU/CSU har p.t. 41 %. Angela Merkel er kjempepopulær, langt mer populær enn partiet sitt. Dilemmaet for Merkel er dermed at velgerne jo stemmer på et parti, ikke på en kanslerkandidat, så en positiv holdning til Merkel er ikke automatisk en CDU-stemme. 

Die Grünen ligger godt an på meningsmålingene, trass i en mindre tilbakegang de siste dagene. I utgangspunktet ville en topartikoalisjon med både SPD og CDU/CSU være mulig, men partiet har i løpet av valgkampen foreløpig knyttet sin skjebne tett til SPD. Så langt ser det ikke til at SPD + Die Grünen kan klare å få flertall. 

CDU/CSU har på sin side en koalisjonspartner, FDP, som i lang tid lar ligget på 4 %, dvs. under sperregrensa. Sjansen på at FDP hopper over sperregrensa i september er ikke altfor stor. Og etter snart fire år med koalisjonsekteskapelig turbulens er det kanskje ikke alle i CDU/CSU som er veldig lei seg for at FDP snubler i sperregrensa. 

Die Linke, p.t. 6 % oppslutning, er ikke del av noen andre partiers koalisjonsønskepartner. Og Die Piraten og Alternative für Deutschland (AfD), dvs. det nye anti-euro-partiet, kan kun notere 2 % på meningsmålingene og ligger dermed langt under sperregrensa. 

Dermed er kjernespørsmålet nok en gang: "wer koaliert mit wem?" Dersom FDP ikke klarer sperregrensa, dersom SPD og Die Grünen ikke får flertall sammen, kan det igjen gå mot "eine große Koalition" med CDU/CSU og SPD, alternativt CDU/CSU og Die Grünen, selv om den kombinasjonen akkurat nå synes lite aktuell.

I Østerrike velges det også ny nasjonalforsamling i september. Dagens koalisjonspartnere, SPÖ og ÖVP, ligger jevnt på meningsmålingene, begge rundt 25 %. SPÖ har – med unntak av i Kärnten – gjort det dårlig i de siste delstatsvalgene, men det betyr ikke nødvendigvis at det går dårlig også på nasjonalt nivå. ÖVP viser etter delstatsvalgene i Tirol og Salzburg litt mer muskler og mye mer selvtillit, men om det gir seg utslag i en større andel av velgerne nasjonalt er foreløpig usikkert. Den mest sannsynlige regjeringskabalen etter valget 29.9 er en fortsettelse av dagens koalisjon, selv om partiene holder døra åpen for andre kombinasjonser. Og det mest spennende spørsmålet synes å være hvor stor eller liten avstanden mellom de to partiene blir og hvem som får kansleren (som SPÖ har i dag med Werner Feymann).

Die Grünen er i kraftig medvind, har gode regionalvalg bak seg, og kommer i regjeringsposisjon både i Tirol (sammen med ÖVP) og etter alt å dømme også i Salzburg (sammen med ÖVP og Team Stronach ). Partiet har ambisjoner også nasjonalt, men er ikke store nok til å være part i en toerkoalisjon, men i en ev. trepartikoalisjon sammen med ÖVP og SPÖ. 

Team Stronach, som gjorde et svært dårlig valg i Tirol, kom på rundt 10 % i Salzburg, og er nå med i koalisjonsforhandlingene med ÖVP og Die Grünen. Dermed kommer det nye partiet etter alt å dømme i regjeringsposisjon på regionalt nivå. Hvordan partiet håndterer dette, kan komme til å bety en del i nasjonalforsamlingsvalget til høsten.  

FPÖ ligger p.t. på rundt 19 % på meningsmålingene. Selv om partiet tar mål av seg til å bli Østerrikes største parti etter valget, er det få utover ihuga FPÖ-velgere som trur dette. Det er så langt ingen tegn til at andre av de store partiene går med en hemmelig drøm om en koalisjon med FPÖ i september. Småpartier, alt som i målinger ofte sammenfattes i "Andere",  bl.a. Die Piraten og Neo, ligger langt under sperregrensa.

Så det det synes å gå mot i den østerrikske nasjonalforsamlingen, er enten en fortsettelse av dagens SPÖ-ÖVP-koalisjon eller en Kenya-koalisjon: rødt (SPÖ), svart (ÖVP) og grønt (Die Grünen), selv om dagens kansler, Werner Feymann (SPÖ), ikke synes å være særlig interessert i en koalisjon med tre partier. Både SPÖ og Die Grünen har kategorisk avvist et regjeringssamarbeid med FPÖ.

I begge land blir det spennende helt fram til valget – og ikke bare til etter at stemmene er talt opp, men til koalisjonsforhandlingene er vel i havn. De som er interessert i å følge med, kan følge meg på
twitter hvor jeg så å si daglig legger inn korte oppdateringer.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen