Freitag, 17. Mai 2013

Paul alene hjemme: Peter Härtlings "Paul, das Hauskind"

Paul alene hjemme
Peter Härtling (født 1933) er still going strong som barne- og ungdomsbokforfatter. En av hans nyeste bøker for unge lesere er Paul, das Hauskind (2010). Her møter vi Paul, som bor sammen med foreldrene sine i et hus med flere andre leiligheter og en felles hage. Det vil si: Paul skulle egentlig bo sammen med foreldrene sine, men moren hans jobber i New York og har ikke vært hjemme på lang tid, og faren er stadig på forretningsreiser.

Mens foreldrene er borte, bor Paul hos Oma Käthe, som ikke er den ordentlige bestemoren hans, men den eldre naobdamen. Men en dag blir Oma Käthe syk, og Paul må etter tur overnatte hos andre av naboene, f.eks. hos venninnen Helena og hennes patchworkfamilie og hos den tyrkiske grønnsakhandleren og hans kjæreste. Paul liker naboene, men han savner foreldrene og er sinte på at de hele tiden lar ham i stikken. Da han får vite at foreldrene skal skilles, og faren, som en reaksjon på skilsmissen, blir psykisk syk, rakner hele tilværelsen for trettenåringen. 


Hele huset tar ansvaret for Paul, det gjelder også den gamle advokaten Adam Schwarzkopf, som hjelper ham med underskrift på beskjeder fra skolen når begge foreldrene er borte, som trår til når barnevernet kommer på besøk og som arrangerer bursdagsselskap for Paul. Men ingen – heller ikke en gang advokaten Adam eller katten Murillo – kan erstatte foreldrene.

Et Tyskland i miniatyr
Pauls naboer er dagens Tyskland i miniatyr: patchworkfamilier, familier med innvandrerbakgrunn, et homofilt par, singelhusholdninger, barn og gamle. Og katten Murillo, som av og til glemmer seg bort og markerer revir i oppgangen. Her er ulike yrker representert, ulike aldersgrupper og ulike måter å leve sammen på.

I dette huset tar man vare på hverandre, noe Paul vet å sette pris på, men naboene har også sine egne liv, og kan ikke erstatte foreldrene. Og heller ikke voksne har svar på alle problemer, det illustrerer ikke minst farens depresjon da skilsmissen er et faktum. Härtling beskriver et godt samhold og voksne som ønsker å bidra i en vanskelig situasjon, men han viser også at en travel hverdag kan ødelegge for gode intensjoner.

Paul i tysktimene?
Paul, das Hauskind (180 sider, mye dialog) er beregnet på lesere fra 11 år og oppover. Hovedpersonen fyller 13 år i løpet av boka. Men boka handler også om voksne, om det å måtte akseptere at ikke alle problemer kan løses, om at det ofte er nødvendig å ta små skritt for å komme framover. Det gjør at boka egner seg ikke bare for Pauls jevnaldrene, men i tillegg for eldre lesere – og for voksne. 

Teksten kan reduseres i omfang ved at man velger ut noen kapitler; det er videre mulig å velge ut kun et kapittel og arbeide med dette. Paul, das Hauskind fins bearbeidet som Easy reader (72 sider) i Klett Verlag.
 

Beltz & Gelberg tilbyr et utførlig hefte med forslag til undervisningen og med materialer som kan kopieres opp og brukes i tysktimene.


Mer om bruk av litterære tekster i tysktimene fins her.
 
Peter Härtling: Paul das Hauskind (Gulliver 2013)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen