Mittwoch, 3. April 2013

Valg 2013 i Tyskland og Østerrike

2013 er det "Superwahljahr" i Tyskland og Østerrike. Begge landene har både delstatsvalg og valg til sine respektive nasjonalforsamlinger.

I Tyskland har det allerede vært et spennende delstatsvalg i Niedersachsen hvor koalisjonen CDU og FDP måtte gi fra seg roret etter ti år ved makten. Var dette tilfeldig, eller kan det tolkes som et signal til Berlin om hva som kan skje i september? For i september velges ny Bundestag. Noen av de mest aktuelle spørsmålene er om FDP og Die Linken klarer å komme seg over sperregrensa, om Piratenes seierstog i delstatsvalg i 2012 var en døgnflue, om SPDs kanslerkandidat Peer Steinbrück fortsetter med provoserende utspill  – og naturligvis hvem som til syvende og sist inngår koalisjon med hvem: "wer koaliert mit wem?" For ingen av partiene får mange nok stemmer til å danne regjering uten partnere. Blir det en ny "große Koalition" med CDU og SPD? Eller klarer SPD og Die Grünen – trass i meningsmålingene – sammen å få nok stemmer til å danne en rød-grønn regjering? Eller får FDP til syvende og sist nok tilslutning til at CDU og FDP fortsetter sammen etter valget? Og er det overhode mulig å se for seg en regjering uten Angela Merkel ved roret?

I Østerrike har det vært delstatsvalg i Niederösterreich og Kärnten.  Salzburg og Tirol står for tur, og i september velges ny nasjonalforsamling. I Niederösterreich fortsetter ÖVP ved roret. I Kärnten tapte FPK/FPÖ og BZÖ (etterkommerne etter Haider) så det suste, og SPÖ gikk av med seieren. Det nye Team Stronach har forsynt seg grovt av hjemmesitterne, men hvor stor oppslutning får Stronach til slutt?  I Tirol, som har delstatsvalg 28. april, klarer ikke partiet så langt å bli enige om en liste, men har p.t. levert inn to konkurrerende lister. Die Grünen ligger godt an, både i delstatene og på meningsmålingene, – fortsetter denne trenden? Og hva med de små liberale partiene, som f.eks. Neos?  Vil småpartier og nykomlinger ta såpass mange stemmer fra dagens koalisjonspartnere SPÖ og ÖVP at disse trenger et tredje parti som partner for å få sold flertall etter valget? Og i så fall hvilket? "Wer mit wem?" er et like aktuelt spørsmål i Østerrike som i Tyskland.

I begge land blir det spennende helt fram til valget – og ikke bare til etter at stemmene er talt opp, men til koalisjonsforhandlingene er vel i havn. De som er interessert i å følge med, kan følge meg på twitter.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen