Freitag, 19. April 2013

Ny sak for Salzburg-politiet: Ursula Poznanskis "Blinde Vögel"

Ursula Poznanski (1968-modell) har nå kommet ut med sin andre krim: Blinde Vögel. Dette er verdig oppfølger til debuten Fünf  (2012).

I et skogholt i utkanten av Salzburg finner politiet to døde ungdommer: en ung kvinne kvalt, en ung mann skutt. Først ser det ut til det er morder og offer som har blitt funnet sammen, men politietterforskerne Beatrice Kaspary og Florin Wenninger, som vi kjenner fra Fünf,  tviler mer og mer på at den unge mannen ville ha klart å overmanne og kvele kvinnen, som var i langt bedre fysisk form enn han. I tillegg er det andre uforklarlige ting på åstedet, bl.a. en bit av et ark i hånden til den døde kvinnen. Da de oppdager at begge to også var i samme Facebook-gruppe, en gruppe som diskuterer lyrikk, bestemmer de for å infiltrere det sosiale nettverket for å lete etter spor. Beatrice melder seg inn i Facebook-gruppen under falskt navn. Blant de mest aktive i forumet er en ung kvinne, Ira, som poster morbide dikt sammen med merkelige fotografier som tilsynelatende ikke har noen sammenheng med tekstene. En dag sender hun en dyster melding: "Ich möchte mich von euch verabschieden. Ich steige hier aus, aber seid nicht beleidigt. Ich steige überhaupt aus. Nicht nur hier. Auf Wiedersehen." (s. 151). Så blir det stille.


Poznanski demonstrer nok en gang at hun er i stand til å fylle nesten 500 sider krim med spenning, tempo og meningsfylt innhold. Som leser føler jeg at jeg etter hvert kjenner både Beatrice og Florin, både på jobb og privat, er spent på hvordan forholdet mellom de to kommer til å utvikle seg videre, samtidig som Poznanski – i motsetning til mange andre krimforfattere – forskåner leserne for altfor mange detaljer om privatlivet til hovedpersonene. Riktignok får vi høre om både ekser, problemer med å få hverdagen til å gå opp, tidsklemme og dårlig foreldresamvittighet, men så langt er det av et omfang som betyr gode persontegninger og miljøbeskrivelser uten at det går på bekostning av kriminalhandlingen. Salzburg-koloritten er også denne gangen tydelig, noe som gir en ekstrabonus til lesere som kjenner byen. 

Jeg var veldig begeistret for Poznanskis første krim om Beatrice og Florin og hadde høye forventninger til nummer to. Blinde Vögel er en god oppfølger, og dette er en krimserie jeg uten tvil kommer til å følge videre.   

Les Tyskbokhylle-omtalen av Poznanskis første krim, Fünf, her

Ursula Poznanski: Blinde Vögel (Wunderlich 2013)

Kommentare:

  1. Da har jeg lest denne, den var etter min mening minst like bra som den forrige fra den kanten. Håper det kommer mer 😊

    AntwortenLöschen
  2. Ja, ikke sant? Jeg syns hun er knallgod. Og så er det alltid like hyggelig å bli tatt med til Salzburg.

    AntwortenLöschen