Mittwoch, 10. April 2013

Fem venner: Fjernsynsserien "Unsere Mütter, unsere Väter"

I mars 2013 viste ZDF fjernsynsserien Unsere Mütter, unsere Väter (3 deler à 1,5 timer), den ble også vist på østerriksk fjernsyn (ORF). Serien oppnådde svært høye seertall både i Tyskland og Østerrike, og fikk bred omtale i mediene. Jeg kan ikke huske når jeg sist satt så fjetret foran skjermen.

Unsere Mütter, unsere Väter utspiller seg i tidsrommet fra 1941 til rett etter kapitulasjonen i 1945. Den begynner og slutter i Berlin, mellom disse to punktene tas tilskuerne med på en lang reise og følger krigen gjennom Polen og Sovjetunionen, gjennom bjørkeskoger og gjørmehull, iskald vinter og varme sommerdager, vi tas med i skyttergraver og sønderskutte byer, i lasaretter, fengselsceller, kuvogner og pansere.

Serien handler om fem venner i Berlin, alle i begynnelsen av 20-årene: brødrene Wilhelm og Friedhelm, Viktor, den eneste blant dem av jødisk herkomst, Charlotte og Greta. Viktor og Greta er kjærester; Wilhelm og Charlotte er forelsket i hverandre, men ingen av dem tør ta det første steget. De fem har kjent hverandre siden barndomsdagene, har holdt sammen i tykt og tynt, og er sikre på at ikke en gang krigen kan skille dem fra hverandre. Kvelden før Wilhelm og Friedhelm skal ut i krigen tidlig på høsten 1941, treffes de fem vennene og avtaler at de skal møtes igjen i Berlin til jul samme år. Slik går det ikke. 


Brødrene Wilhelm og Friedhelm er ulike av natur: Wilhelm er offiser og har allerede vært i kamp, den yngre Friedhelm, litteraturinteressert og filosofisk anlagt,  er en svært motstrebende soldat. Mens Wilhelm mer og mer setter spørsmålstegn ved krigen og måten den føres på og ikke lenger tror på den nasjonalsosialistiske ideologien, blir Friedhelm, som fra starten av distanserer seg sterkt fra nasjonalsosialismen og som mener at krigen kun får fram det verste i oss, mer og mer likegyldig inntil han ikke lenger bryr seg om han lever eller dør.

Charlotte er utdannet sykepleier og melder seg til tjeneste på frontsykehus. Etter hvert som hun med egne øyne får se og oppleve krigens redsler, istykkerskutte soldater som skriker av smerte, tusenvis av unge menn som dør til ingen nytte, sivilister som blir brutalt drept, erkjenner hun også, akkurat som Wilhelm, at de idealene de ble innprentet ikke har noe med virkeligheten å gjøre.

Greta, vakker og kunstnerisk begavet, drømmer å bli en sangstjerne. Et møte med en Gestapo-offiser viser seg å få skjebnesvangre følger: han lover å gjøre henne til en stjerne – mot visse gjenytelser.

Av hensyn til Greta ønsker ikke Viktor å forlate Berlin, men etter hvert innser han at han må flykte dersom han skal overleve. Han forsøker å komme seg i sikkerhet med et falsk pass som Greta skaffer ham. På vei til jernbanen for å ta toget til Frankrike blir han arrestert og satt på et tog som slett ikke går til Paris, men tvert imot østover.

De fem vennene møttes ikke i Berlin i juledagene 1941. Heller ikke de påfølgende år. Først i slutten av mai 1945 treffes de i en sønderskutt by. Da er det bare tre av dem igjen. 


Serien er konsipert med utgangspunkt i disse fem skjebnene: vi følger de to brødrene fra Berlin og stadig nærmere Moskva, først sammen, deretter hver for seg, vi følger Charlotte på diverse feltsykehus rett bak fronten, vi følger Viktor på vei inn i Polen, og vi følger Gretas karriere til den en dag får en brutal slutt. Disse fem handlingstrådene veves sammen til et panorama om krigens meningsløshet og redsler, moralske dilemma og gryende erkjennelse.

Til grunn for filmen ligger omfattende materialinnsamling, bl.a. intervjuer med tidsvitner, og en målsetting om å bidra til større historiebevissthet gjennom å vise enkeltskjebner framfor tørre historiske fakta. ZDF-redaksjonen formulerer det slik:
Über 67 Jahre sind seit dem Ende des Zweiten Weltkrieges vergan­gen, fast ein Menschenleben. Nicht mehr lange bietet sich die Chance, dass die Kriegsteilnehmer mit ihren Kindern, Enkeln und Urenkeln in einen Dialog treten können. Der Dreiteiler "Unsere Mütter, unsere Väter" soll Anlass sein, zu fragen und zu hinterfragen, den Dialog zu intensivieren (jf. ZDF)
På sine nettsider har ZDF satt sammen en omfangsrik pakke med bakgrunnsinformasjon, som egner seg ikke bare for personlig bruk, men som også kan nyttes i undervisningssammenheng. Det fins bl.a. en "Motion Comic zum Film", som kan passe for bruk i undervisningen: forhistorien til de fem vennene som tegneserie med kort og enkel tekst i snakkebobler.

Serien foreligger allerede som DVD.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen