Montag, 11. März 2013

Østerrikske mord i metropol og provins: Christian David og Oskar Feifar

Årets østerrikske påskekrim er fersk, ferskere enn påskemarsipanen: Christian Davids Mädchenaugen og Oskar Feifars Saukalt er begge av årets avling.

Seriemord i metropolen Wien
Christian David leverer med Mädchenaugen sin første krim. Og dette er en skikkelig storbykrim med seriemord, politiske forviklinger, høyt tempo og tilsvarende spenningsnivå. Leseren tas med til Wien midt på sommeren under en hetebølge. En etter en drepes unge kvinner på en bestialsk måte. Vitner sier de har sett en sortkledd skikkelse med motorsykkelhjelm, men politiet finner ingen brukbare spor. Kriminaletterforsker Belonoz arbeider i motvind med politisk press og sensasjonslystne tabloidjournalister. Først da den unge kvinnelige statsadvokaten Lily Horn settes på saken får Belonoz en sparringpartner han stoler på, og etterforskningen begynner å gå framover. 


Selv om det drikkes mye kald Grüner Veltliner, selv om det er mye og god lokalkoloritt (Schanigärten, Donaukanalpromenaden, Theseustempelet i Volksgarten, Alte Donau, tårnet på Votivkirche mot mørk sommernatthimmel, Mölkerbastei...) er dette en skikkelig storbykrim som viser et moderne og pulserende Wien. "Endlich ein Wien-Krimi, der dieser Stadt von den coolen Bars am Donaukanal bis in die gemütliche Vorstadt gerecht wird. Und ein schräges Ermittlerduo, dem wir atemlos bis zur letzten Seite folgen", lover forlaget på vaskeseddelen. Og de har sine ord i behold. Dette er en svært lovende krimserieopptak. Østerrike trenger en god storbykrimforteller som et supplement til en hærskare av "RegiokrimiautorInnen". Christian David har det som trengs for å innta den rollen. Og det er lett å like duoen major Belonoz og statsadvokat Lily Horn. 

Et mord kamuflert som selvmord i utposten Tratschen
Oskar Feifars Saukalt. Ein Krimi aus der österreichischen Provinz er så langt fra en storbykrim man kan komme. Feifar tar leseren med tilbake i tid, til vinteren 1971, vinteren hvor østavinden var enda kaldere og surere enn ellers, og til den lille fiktive landsbyen Tratschen i Niederösterreich, rett ved det som den gang var jernteppet mellom øst og vest. Tratschen er – for å si det rett ut – "ein Kaff", "die rechte Arschbacke von Niederösterreich" (s. 30). Politistasjonen består av to mann: "der Strobel", som er hovedpersonen, hans kollega Berti og en praktikant. Politilivet er stille og rolig, og vanligvis skjer det lite utover et eller annet halvhjertet slagsmål. Men en dag finner en kvinnelig turgåer en mann hengt i skogen. Det ser ut som selvmord, men det viser seg at mannen har merker etter to ulike snører rundt halsen, og i følge obduksjonen var han død før han ble hengt. I tillegg kommer den ene etter den andre av landsbybefolkningen for å melde fra om kjellerinnbrudd. Og i nabolandsbyen Wolfsthal, "die linke Arschbacke von Niederösterreich" (s. 31), finner man et nakent kvinnelik i elva. Det er noe råttent i forblåste Tratschen. Og "der Strobel" får annet å tenke på enn rødvinskveldene sammen med sin venn presten og helgebesøkene hos kjæresten i Hollabrunn. 


Oskar Feifar skriver seg inn i provinskrimtradisjonen, men han skiller seg ut fra mengden gjennom sin svært spesielle stil. Feifar innfører nemlig den gamle, gode allvitende fortelleren, som forteller oss historien fra dagens perspektiv, dvs. med en kronologisk distanse til hendelsene i Tratschen 1971 på over 40 år. Språklig sett kan han minne om Wolf Haas, mer dempet i stilen, men lett ironisk, humoristisk og med et skråblikk på verden. 

 

Christian David: Mädchenaugen (Deuticke 2013)
Oskar Feifar: Saukalt. Ein Krimi aus der österreichischen Provinz (Gmeiner 2013)

Kommentare:

  1. Har nå lest Mädchenauge, takk for tipset. Den var både spennende og godt skrevet, med sympatiske og interessante etterforskere. Og så er det jo ekstra hyggelig med en krim som utspiller seg i Wien :)
    Hilsen Gjermund

    AntwortenLöschen
  2. Oppfølgeren kommer på nyåret, så det er bare å glede seg til mer både krim & Wien :-)
    Hilsen Elin

    AntwortenLöschen