Samstag, 9. Februar 2013

Vinneren av den tyske kriminalromanprisen 2013: Merle Krögers "Grenzfall"

2013-vinneren av Deutscher Krimipreis, Merle Krögers Grenzfall, er en kriminalroman utenom det vanlige, basert på en virkelig hendelse.

Handlingen begynner i 1992, i grenseområdene mellom Tyskland og Polen. Et asylhjem, hvor mange romfolk holder til, blir satt i brann. Den dramatiske hendelsen fører til at en av familiene som bor der, blir spredt for alle vinder. Da faren i familien forsøker å ta seg illegalt tilbake til Tyskland etter et opphold i Romania, blir han og en annen rom skutt mens de løper over et jorde. Mennene som skjøt, påstår de trodde det var vilt, – og før spor kan sikres, blir jordet tent på og alle spor slettet. Straffen de får, er minimal. Familiene til de drepte rom-mennene blir aldri varslet om det som har skjedd. 


Tjue år senere er Adriana, som mistet faren sin på et jorde og dermed brutalt ble katapultert ut av barndommen og måtte overta ansvaret for småbrødrene sine og en syk mor, besatt av tanken på å få de skyldige straffet. Hun reiser til Nord-Tyskland for å finne ut hva som skjedde og for å hevne sin far. Men hendelsene kommer ut av kontroll, og Adriana havner i fengsel, anklaget for mord på en av farens drapsmenn. Selv hevder hun at hun er uskyldig, at hun bare ville presse ham for penger. I den lille landsbyen går bølgene høyt, og mange ønsker å gripe til selvjustis for angivelig å beskytte seg mot den unge romkvinnen og andre romfolk som har slått seg ned i området.

Mattie Junghans, den kvinnelige detektiven som Merle Kröger introduserte allerede i sin første kriminalroman, blir ved en tilfeldighet involvert i saken. Med politisk engasjement, empati og et ønske om å bidra til rettferdighet forsøker hun å vinne romfolkets tillit og hjelpe dem mot det som synes å være en suveren overmakt.

Merle Kröger (født i 1967) tar leseren med på kryss og tvers i Europa: Tyskland, Polen, Romania, Frankrike, og hun hopper fram og tilbake mellom 1992 og 2012. Trass i store sprang i tid og rom, trass i et stort persongalleri, er romanen klart og tydelig strukturert, med et høyt tempo og svært gode miljø- og personskildringer. Grenzfall er ikke noen mainstream-krim. Det er en politisk roman, en thriller, en kritisk samtidsroman – spennende, velskrevet, den er sørgelig virkelighetsnær, og den har et tema som angår oss alle.

Les mer på forlagets hjemmeside.

Merle Kröger: Grenzfall (Argument Verlag 2012)

Kommentare:

  1. Det låter verkligen intressant, samhällskritiska deckare kan man inte får för många av :) Jag visste inte att den ingick i en serie, men den borde nog gå att läsa som en fristående titel också.

    AntwortenLöschen
  2. Absolutt, jeg har ikke lest flere i serien enn denne. Det var en del henvisninger til hva Mattie hadde opplevd tidligere, men ikke slik at det var forstyrrende for leseopplevelsen, syns jeg.

    AntwortenLöschen