Freitag, 15. Februar 2013

Velspilt komedie om (u)lykke: "Anleitung zum Unglücklichsein"

Hovedpersonen, unge Tiffany Blechschmid (spilt av Johanna Wokalek, kjent fra bl.a. Der Baader Meinhof Komplex, hvor hun spilte Gudrun Ensslin, og Nordwand), er en profesjonell pessimist som bekymrer seg for det meste, og enda litt til. Hun – som i barndommen ble sett på som en kommende konsertpianist, men som ikke lenger rører et piano, og som begynte på medisinstudiet for å overta praksisen etter faren, men som avbrøt studiene – driver nå et populær lunsjspisested i Kreuzberg i Berlin. Men istedenfor å glede seg over suksessen, nyte livet og kanskje til å med finne en kjæreste er Tiffany mer opptatt av å føle seg mislykket, karakterisere seg selv som gjennomsnittlig og kjedelig og å grue seg for alt som kanskje kan komme til å gå galt en eller annen dag. 


Men plutselig skjer ting i Tiffanys tilværelse: hennes tidligere pianolærer flytter inn i en leilighet i nabolaget, noe som vekker gamle minner; en rom-mann som står og tigger utenfor spisestedet hennes rører ved noe hos både Tiffany og medarbeiderne, han får mat på kjøkkenet og blir etter hvert en maskot for stedet; en ung politimann (spilt av Benjamin Sadler) overøser henne med komplimenter; og en mann (Itay Tiran) med en sørgmodig utseende hund gjør henne merkelig forvirret. I tillegg dukker plutselig moren hennes (Iris Berben), som har vært død i tre år, stadig vekk opp i leiligheten hennes og forteller henne hva hun mener om datterens oppførsel. Kort sagt: Tiffanys tilværelse blir snudd på hodet, og sakte, men sikkert begynner hun å sette spørsmålstegn ved det hun i mange år har sett på som fakta og uforanderlige kjensgjerninger.

Regissøren Sherry Hormann har, basert på den populære selvutviklingsboka med samme tittel av den østerrikske psykologen Paul Watzlawick (1983), lagd en svært velspilt komedie, ispedd noe alvor, mye fantasi og enda mer medmenneskelighet, med Kreuzberg-flair.

Klikk her for en titt på filmens hjemmeside, inkludert trailer.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen