Donnerstag, 21. Februar 2013

Bak fasaden: Anna Katharina Hahns "Kürzere Tage"

Anna Katharina Hahns debutroman Kürzere Tage ble en av bokårets 2009 overaskelsesbestselgere. Hahn (født i 1970) tar leseren med til et av Stuttgarts bedre boligstrøk. Gjennom fire personer i samme nabolag – Judith, Leonie, Marco og Luise – gir forfatteren oss et blikk bak kulissene, hun tegner opp fire menneskeskjebner og gir oss en dyptpløyende miljøstudie av et såkalt pent boligstrøk. 


Judith er tidligere kunststudent uten avlagt eksamen, nå godt gift og tilsynelatende perfekt mor til to gutter, hjemmeværende, lager mat fra grunnen av, sverger til waldorfpedagogikk, lærer barna å dyrke grønnsaker i hagen – og har en pilleboks på badet, kamuflert som et naturmiddel for å styrke hår og negler. Pillene, som hun skaffer seg ved å gå til flere leger eller kjøpe på gata, er nødvendig for å klare hverdagen. Leonie bor i en lekker leilighet med stukkatur i taket og fiskebensparkett på gulvene, har to små døtre, suksessrik ektemann, er selv yrkesaktiv i smart drakt og høyhælte sko. Og drikker vin hver kveld mens hun venter på at ektemannen skal ringe for å si at han kommer enda senere fra jobb enn vanlig. Luise er en gammel dame som bor sammen med ektemann og kommodehund, nysgjerrig på naboene, vil gjerne ha kontakt, men de fleste av hennes forsøk på å innlede en samtale avvises. En morgen ligger ektemannen død ved siden av henne. Mens hun steller ham, passerer livet hennes revy. Marco, en ung gutt som bor i utkanten av det pene strøket, vantrives hjemme hos en likegyldig mor og en brutal stefar. Han ønsker seg bort, men for å komme seg langt nok bort er han avhengig av penger, som han ikke har.

Hahn fører de fire personene, som i utgangspunktet ikke kjenner hverandre, nærmere og nærmere hverandre, til de møtes i et dramatisk crescendo. Den vellykkede fasaden til Judith og Leonie slår sprekker, akkurat som stukkaturen i taket. Luise derimot, som leseren innledningsvis kategoriserer som kjedelig og slitsom gammel nabo, vinner dybde og er selv som gammel kvinne langt mer fylt av liv enn de yngre og tilsynelatende vellykkede kvinnene.

Kürzere Tage er gjennomtenkt, velkomponert, svært velskrevet med en lett ironisk undertone, spennende og uventet.

Anna Katharina Hahn: Kürzere Tage (Suhrkamp 2009)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen