Donnerstag, 31. Januar 2013

Inge Deutschkron holdt årets "Gedenkrede" i den tyske Forbundsdagen

Den tyske Forbundsdagen, Bundestag, markerer årlig den internasjonale Holocaust-dagen, 27. januar. Markeringen består bl.a. i en tale, vanligvis av et tidsvitne, i en høytidelig ramme med bl.a. kansler, forbundspresident og forbundsdagspresident til stede. I år var det Inge Deutschkron som holdt årets die Gedenkrede.

Inge Deutschkron (født i 1922) vokste opp i en assimiliert familie i Berlin, og det var først etter nazistenes maktovertakelse at moren fortalte henne at hun var jøde. Faren rømte til Storbritannia, men før hun og moren kunne følge etter, slik planen var, brøt krigen ut, og de to ble værende igjen i Berlin. Inge Deutschkron fikk arbeid i Blindenwerkstatt Otto Weidt (i dag et spennende museum i Hackesche Höfe, Berlin-Mitte). Otto Weidt kjempet en uttrettelig kamp for at jødene som arbeidet hos ham ikke skulle bli deportert, og han innredet også et lite gjemmested i verkstedet hvor han skjulte jøder. Sammen med moren overlevde Inge Deutschkron krigen i Berlin ved hjelp av ikke-jødiske venner som gjemte dem. Etter 1945 flyttet hun til utlandet, og bodde mange år i Israel. Siden 1992 har hun levd vekselvis i Tel Aviv og Berlin.

Inge Deutschkron er forfatter og journalist. Hennes autobiografi Ich trug den gelben Stern, som ble et av GRIPS-Theaters største suksesser noensinne under tittelen Ab heute heißt du Sara, er fortsatt en bestselger. 

Talen til Inge Deutschkron kan leses her. Vil man vite mer om markeringen i Bundestag, kan man klikke her.


Tidligere talere på den årlige minnedagen i Bundestag er bl.a. Marcel Reich-Ranici (2012), Lenka Reinerová (2008), Imre Kertész (2007), Arno Lustiger (2005) og Simone Veil (2004).

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen