Freitag, 11. Januar 2013

Bestselgerforfatter med leppestift og skrivemaskin: Vicki Baum (1888-1960)

I januar 2013 er det 125 år siden en av de kommersielt mest suksessrike kvinnelige tyskspråklige forfatterne ble født: Vicki Baum (1888-1960). Vicki Baum ble født i en jødisk assimilert familie i Wien. Hun utdannet seg til harpist, men skjønte fort at det var forfatter hun egentlig ville bli, og begynte tidlig å skrive. Karrieren hennes skulle imidlertid først ta fatt da hun flyttet til Berlin og ble ansatt som redaktør i Ullstein-Verlag, som ikke bare ga ut hennes tekster, men som også promoterte henne og bygde henne opp som en merkevare på en måte som ingen tyskspråklige kvinnelige forfattere tidligere hadde opplevd.


Baums første suksess var romanen Stud. chem. Helene Willfüer, som kom ut i 1928. Her skildrer hun en kvinnelig student som går sine egne veier og som selv vil bestemme over eget liv og egen kropp. Riktignok ender romanen med at hovedpersonen gifter seg med en eldre mann og går inn i et konservativt kjønnsrollemønster, men likevel var det så mye sprengstoff i Stud. chem. Helene Willfüer at romanen forble en kultroman for unge kvinner i lang tid.

Året etter, i 1929, kom Menschen im Hotel, som skulle bli hennes aller største suksess. Handlingen utspiller seg i et hotell i Berlin, og gjenskaper atmosfæren i de gyldene 20-årene i den tyske metropolen. Romanen har blitt filmatisert flere ganger, men den mest berømte er uten tvil Hollywoodversjonen fra 1932 med bl.a. Greta Garbo i en av hovedrollene. 

I 1931 ble Vicki Baum invitert til USA for å promotere oversettelser av sine romaner. Der ble hun raskt svært populær, ikke minst gjennom vellykkede filmatiseringer og dramatiseringer av sine romaner. Vicki Baum tok fort og effektivt til seg "the american way of life", bleket håret, nappet øyenbrynene,  tok på seg både leppestift og stor pelskrage, og ble ikke bare en mye lest, men også en mye fotografert og omtalt person. 


I løpet av de nærmeste årene flyttet Baum med familien til USA, hvor hun skulle bli boende resten av livet. Med tanke på den politiske utviklingen i Tyskland skulle dette vise seg å være en svært klok beslutning. I USA ble hun i løpet av få år kåret til en av de mest populære offentlige kvinnene, hun var bl.a. en ettertraktet foredragsholder og arbeidet for filmindustrien i Hollywood – i tillegg til at hun skrev nye romaner. I tillegg til å være en av de mest leste forfatterne var hun nok også en av de som arbeidet mest. Med sin eldgamle skrivemaskin, som allerede den gangen ble ansett som en svært antikvert modell, skrev hun både romaner, dreiebøker for Hollywood, foredrag og artikler.

Blant de mest populære romanene Vicki Baum skrev etter hun bosatte seg i USA, er Liebe und Tod auf Bali (1937) og Hotel Shanghai (1939), begge to ble skrevet i kjølvannet etter en lang reise. Hun fortsatte å skrive helt til sin død i 1960, men klarte de siste årene ikke å gjenskap suksessformelen fra de tidligere romanene.

Vicki Baums særtrekk var en sterk intuisjon for aktuelle problemstillinger og samfunnsspørsmål som hun ikledde en underholdende og spennende handling. Dermed ble hun av de fleste karakterisert som en underholdningsforfatter og fikk aldri plass i det såkalt gode litterære selskap. Men få tyskspråklige forfattere har hatt slike opplagstall og slik økonomisk suksess som Vicki Baum, og hennes internasjonale popularitet var enorm. Dette viser en liten anekdote : Da Vicki Baum en gang holdt et foredrag i Minneapolis, kom hun i snakk med en eldre dame som viste seg å være moren til Ernest Hemingway. Vicki Baum var en stor beundrer av Hemingways litteratur og ga uttrykk for dette. Da snudde Hemingways mor seg begeistret mot resten av publikumet og sa høyt slik at alle kunne høre det: "Tenk, Miss Baum har hørt om min sønn!" (jf. Nottelmann, s. 197) 

Nicole Nottelmanns biografi er den første biografien om suksessforfatteren Vicki Baum. Det gjør den til en viktig bok, som ikke bare utmerker seg gjennom et enormt tilfang av materiale, men som også gir verdifull innsikt i kvinnelige forfatteres arbeidsvilkår både i Tyskland og i USA i mellomkrigs- og tidlig etterkrigstid. Vicki Baum tilbakela en lang vei fra barndommen i Wien til fetert stjerne i Hollywood; Nottelmann tar leseren med på veien. Og biografien ga meg lyst til å ta fram noen Vicki-Baum-bøker igjen fra bokhylla. 

Nicole Nottelmann: Die Karrieren der Vicki Baum. Eine Biographie (Kiepenheuer & Witsch 2007)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen