Samstag, 15. Dezember 2012

Sterk filmatisering av Uwe Tellkamps "Der Turm"

Uwe Tellkamps murstensroman og bestselger Der Turm (2008) har nå blitt TV-film i regi av Christian Schwochow. Filmen, i to deler, ble vist på Das Erste tidlig i oktober og foreligger allerede på DVD.

Vi følger en familie i Dresden de siste årene i DDRs historie og fram til etter murens fall. Familien Hoffmann, som bor i et gammelt og stort hus i det såkalte Turmviertel i Dresden, forsøker å holde regimet på avstand. De bygger en mur av litteratur og musikk, tradisjoner, demokratisk tankegods og diskusjoner med likesinnede mennesker rundt seg. Dette holder en stund, men etter hvert presses de alle mer og mer inn i et hjørnet (eller bedre: i hvert sitt hjørne) av regimets krav og represalier og bukker – noen for alltid, andre for en stund – under for presset.


Kirurgen Richard Hoffmann (spilt av Jan Josef Liefers) har gode sjanser til å bli sjef på sykehuset, men en dag banker Stasi på. Richard har i årevis hatt et forhold til sin sekretær (Nadja Uhl, som norske kinogjengere har sett som Brigitte Mohnhaupt i Baader Meinhof Komplex), – noe han har klart å holde skjult for sin kone, sykepleieren Anne (Claudia Michelsen), men ikke for Stasi. Sønnen Christian (Sebastian Urzendowsky) går på gymnaset og ønsker å bli lege som sin far. For å komme i betraktning for en studieplass er det nødvendig å inngå mange kompromisser, ikke minst må han forplikte seg til flere års tjeneste i militæret (NVA, Nationale Volksarmee). Menneskeforakten og brutaliteten Christian møter der setter hans sterke ønske om å bli lege på en hard prøve. Også onkelen Meno Rohde (Götz Schubert), som jobber i et forlag, lider mer og mer under at han blir et instrument for sensuren, ikke for litteraturen.

Å få Tellkamps murstensroman inn i to episoder (hver på halvannen time) medfører tøffe – og etter min mening svært gode – valg. Filmen konsentrerer seg om Richard Hoffmann, som kles av alle idealer og som til slutt står igjen som en mann som først og fremst har tatt hensyn til egne ønsker og lyster, og om sønnen Christian, som vokser og som til sist viser seg som langt mer moden og selvstendig enn faren. Utover i filmen trekkes også Meno Rohde og Anne sterkere fram, parallelt med at DDR nærmer seg slutten.

Filmen er et bevegende epos om DDRs undergang, om menneskelige svakheter og menneskelig mot. Das Erste har lagd en egen temaserie til produksjonen. Les også den positive anmeldelsen i Der Spiegel.

Regissør Christian Schwochow, født i 1978 i DDR, debuterte i 2008 med filmen Novemberkind.


Tellmanns roman er forøvrig oversatt til norsk av Isak Rogde, Tårnet, og kom ut på Press forlag. Les mer om den norske oversettelsen her.

Tellmann skriver nå på en ny roman som skal følge opp noen av handlingsstrengene i Der Turm.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen