Donnerstag, 20. Dezember 2012

Sinnets og fantasiens irrganger: Leo Perutz

Leo Perutz er en av de merkeligste forfatterne i Østerrikes litteraturhistorie. Han ble født i 1882 i Praha, reiste senere til Wien for å studere, jobbe, skrive og sitte på café, som så mange av hans samtidige, emigrerte til Palestina i 1938, men etter 1950 tilbrakte han mer og mer av sin tid i Østerrike, nærmere sagt Bad Ischl, hvor han døde i 1957. På mange måter en typisk biografi for en tyskspråklig jødisk forfatter som ble født i Donaumonarkiet. Men forfatterskapet hans er alt annet enn typisk.  Om man forestiller seg en blanding av Edgar Allan Poe, Arthur Conan Doyle og litt Kafka, så begynner det å nærme seg.

Der Meister des Jüngsten Tages kom ut for første gang i 1923. Hovedpersonen og jeg-fortelleren er en ung baron, Freiherr von Yosch, som beretter om noen høstdager i 1909 hvor det skjer merkelige ting i Wien. 


Handlingen starter en kveld hvor von Yosch besøker Eugen Bischoff, en skuespillervenn, og hans kone, Dina, som von Yosch tidligere har hatt et forhold til. De musiserer sammen, snakker om løst og fast, men det som skulle være en hyggelig kveld, preges av en mørk undertone, en forutanelse om at noe skrekkelig kommer til å skje. Utover kvelden begynner selskapet å diskutere noen mystiske selvmord som har skjedd i Wien de siste dagene: en ung maler begår selvmord uten å etterlate seg noen forklaring, få dager etter gjør broren det samme. Ingen forstår hvorfor, ryktene forteller om skrekkelige skrik rett døden inntrådte.

For å trekke litt frisk kveldsluft går Eugen Bischoff en tur ut i lysthuset i hagen. Få minutter etter hører de som blir igjen i huset et grusomt rop og finner skuespilleren døende på gulvet. Mord eller selvmord? Rommet er låst på innsiden, noe som tilsier selvmord.  Og denne merkelige selvmordsbølgen fortsetter: flere mennesker i von Yosch' bekjentskapskrets begår – eller forsøker å begå – selvmord, uten at det synes å være noe motiv, men i alle tilfellene har naboer hørt grusomme skrik, som de ulykkelige så noe helt forferdelig.

Sammen med to bekjente, ingeniøren Solgrub og legen Dr. Gorski, forsøker von Yosch nå å komme til bunns i dette. Og leseren tas med i ut i Wiens gater, inn i bolighus og inn til noen av de mest skurrile personene østerriksk litteratur har å by på. Hvem er det de leter etter? En morder. Solgrub lanserer teorien om at alle er myrdet, og at morderen – et monstrum – bruker en meget raffinert metode: han får ofrene til å ta sitt eget liv.

Perutz regnes som en av de første kriminalforfatterne i østerriksk litteratur. Selv så han ikke på seg selv som noen krimforfatter, og bøkene hans er faktisk mye mer enn kriminalromaner. Perutz' litterære verk tar oss med inn i sinnets og fantasiens irrganger, inn i Wiens trange smug, til i jødekvarteret i Praha (Unter der steinernen Brücke) og helt til Mexiko (Die dritte Kugel), til galskap og myter, til fantasi og frodig fortellerkunst.Leo Perutz: Der Meister des Jüngsten Tages (dtv 2012)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen