Montag, 10. Dezember 2012

Mord i Sør-Tirol. Burkhardt Rüths Bozen-krimmer

Egentlig hadde jeg tenkt å ta en liten pause fra regionalkrimsjangeren, men så kom jeg over to bøker fra et området jeg foreløpig ikke hadde noen kriminell befatning med, nemlig Sør-Tirol. Fristelsen ble for stor. Og strengt tatt er det ikke noe galt ved å falle for fristelser. Krimmer er i det minste kalorifattige.

Burkhardt Rüth (tysk 1965-modell) tar oss med til Bozen i Sør-Tirol. Bozen er til vanlig en fredelig plett, naturskjønt, kjent for sitt gode klima, mat og vin – et populært feriemål. Men Rüths Bozen-serie, som foreløpig omfatter to bind, viser oss at selv ikke det vakreste landskap demmer opp for kriminalitet. Tvert imot: det sør-tirolske landskapet blir et bilde på menneskesinnet; landskapet er både vakkert og farlig på samme tid, det er dype og farlige kløfter mellom de majestetiske fjelltoppene. Det er et landskap som får mange til å teste ut egne grenser, på godt og vondt, både i fjellveggen og i forhold til eget maktbegjær.

Rüths detektivhelt er Commissario Vincenczo Bellini, en ung politietterforsker. Han jobber Questuraen i hjembyen, hvor foreldrene driver en populær trattoria. Kjæresten Gianna er en framgangsrik advokat i Mailand. Vincenczo er sikker på at hun er den rette, – hadde det bare ikke vært for at Gianna er uvillig til å gi opp karrieren i Mailand og flytte til Bozen. På fritiden perfeksjonerer Vincenczo seg som fjellklatrer, noe som viser seg å være en nyttig ferdighet også i de sakene han etterforsker. 


Vincenczos første sak, Das Monster von Bozen, tar ham bak kulissene i det internasjonale finansmiljøet. Under det som skulle være en hyggelig fjelltur med gode kolleger får en tysk finansmann akutt hjertetrøbbel. Luftambulansen kommer, men ikke raskt nok til å redde mannen. Når Vincenczo insisterer på obduksjon, viser det seg at forretningsmannen ble forgiftet. Og i løpet av få dager skjer det flere dødsfall i samme firma. At mange av de(n) dødes kolleger og forretningsforbindelser skjuler noe, er klart, men hva? Avisene skriver om "das Monster von Bozen"; redsel og uhygge sprer seg i den vanligvis så fredelige byen.

I oppfølgeren, Eiszeit in Bozen, står Vincenczo Bellini overfor en om mulig enda mer skremmende sak. Etter en romantisk helg hvor han har hatt besøk av kjæresten, Gianna, finner man et ille tilredt mannlig lik i en bekk. Rundt likets fot er det hektet fast et vakkert kjede med to bokstaver, V og G, og Vincenczo gjenkjenner en gave han har gitt Gianna. En makaber spøk? Vincenczo forsøker å få tak i Gianna, men hun svarer verken på telefon eller sms. Etter hvert må han innse at kjæresten har forsvunnet sporløst på togturen fra Bozen til Mailand. Kidnapperen sender Vincenczo et utpresserbrev, men det er ikke løsepenger han vil ha: han utfordrer politietterforskeren til et makabert spill hvor premien er å få Gianna tilbake. Dette blir et kappløp med tiden og også med været, for alt tyder på at kidnapperen har gjemt Gianna oppe i et av de mange breområdene i Sør-Tirol. Og vinteren er i ferd med å komme.


Rüth holder i de hittil to Bozen-krimmene et høyt tempo, håndterer mange parallelle handlingstråder på en måte som skaper spenning, og ikke minst tar han leseren med til en spesiell region med både en historie og et landskap som er fascinerende. I tillegg slutter krimmene hans uten at alle spørsmål er besvart, slik at leseren aner at det kommer en krim til hvor noen av handlingselementene følges opp. Slik får man trofaste lesere.

Ifølge en lesverdig artikkel i Salzburger Nachrichten om regionalkrimsjangeren er forresten trenden på ingen måte på retur.

Burkhard Rüth: Das Monster von Bozen (emons 2011)
Burkhard Rüth: Eiszeit in Bozen (emons 2012)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen