Samstag, 24. November 2012

Uhellet som forandrer alt: filmen "Gnade"

Gnade er noe så sjeldent som en tysk-norsk samproduksjon, spilt inn i Norge, hvor mange norske skuespillere deltar, og hvor bortimot halvparten av dialogen er på norsk. Og hvor vi får høre en av Østerrikes mest kjente skuespillere – Birgit Minichmayr – snakke nordnorsk.

Vi møter en liten familie på tre: moren Maria, spilt av den svært populære Birgit Minichmayr, faren Niels, spilt av Jürgen Vogel, og sønnen Markus (Henry Stange). Familien flytter fra Tyskland til Hammerfest for å oppleve noe annet og for å redde ekteskapet. I Hammerfest jobber Maria på det lokale sykehuset, mens Niels er i oljebransjen. Det tar ikke lang tid før han innleder et forhold til en norsk kollega (spilt av Ane Dahl Torp), og familielivet synes like så fastlåst som det var i Tyskland. Den eneste forskjellen er at det er vinter i Hammerfest og mørkt døgnet rundt, noe som verken hjelper på ekteskapet eller humøret.

Men en natt skjer noe som snur livet deres opp ned. Maria kjører på noe på veien hjem. Hun får panikk og går ikke ut av bilen for å sjekke hva som har skjedd, men fortsetter videre. Niels kjører senere samme natt tilbake til ulykkesstedet, men kan ikke finne noen tegn på at det har skjedd en ulykke. Håpet om at det ikke skjedde noe alvorlig knuses når de leser i avisa at Mette, ei jente på seksten år, har blitt funnet påkjørt og drept.

Det var ingen vitner til ulykken. Og Maria og Niels blir enige om å ikke si noe. De forsøker å fortsette som om ingen ting har skjedd. Hendelsen sveiser dem sammen, ekteskapet går bedre, og lenge tror de at det lar seg gjøre å gå videre i livet. Helt til Niels får oppleve sorgen til Mettes mor (Iren Reppen) på nært hold.


Regissør Matthias Glasner har latt seg fascinere av det nordnorske landskapet, og til tider ble det litt vel lange sekvenser med snø, hav og fjell. Og litt vel mange klisjeer, rensdyrskinn, pizza grandiosa, kirkekor og selburoser. Men jeg innser at jeg nok er noe mer kritisk til dette enn et tysk publikum med sine forestillinger om uberørt natur, et liv i havgapet, nordlys, isfiske og drømmen om å leve i et rødt tømmerhus langt oppe i nord. Selv om jeg syns at filmen kunne vært noe klisjeredusert og med noen færre bilturer i snødekt landskap, så var det spennende å oppleve tyske/østerrikske og norske skuespillere i interaksjon, det var stilig å høre Birgit Minichmayr snakke (faktisk svært bra) nordnorsk, og det var interessant å se Norge med tyske regissørøyne. Og det moralske dilemmaet som filmen handler om, dét syns jeg ble svært troverdig framstilt.

Blant de norske skuespillerne finner vi, i tillegg til Ane Dahl Torp og Iren Reppen, Stig Henrik Hoff, Maria Bock og Bjørn Sundquist.

Filmen hadde premiere i forbindelse med Berlinalen i februar 2012. Les mer på filmens hjemmeside og se traileren.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen