Mittwoch, 14. November 2012

Nikolausdagen (6.12) i tyskundervisningen

Om et par uker, 6. desember, er det Nikolausdagen. Tysklærere som ønsker å benytte anledningen til å smugle inn noe kulturkunnskap i undervisningen, kan kanskje finne noe relevant blant de følgende Nikolausanbefalingene.

Forfatteren Isabel Abedi har, sammen med tegneren Daniele Winterhager, begått en morsom Nikolausbok, egentlig for barn, men som også kan brukes for å gjøre tyskelever kjent med Nikolaushistorien og -tradisjonen: Der Nikolaus kommt heut!


Ursula Stich forteller og Renate Habinger tegner fantasifullt i Nikolaus in geheimer Mission ikke bare om Nikolausdagen, men de funderer også på hva Nikolaus gjør om sommeren.  


Den østerrikske barnebokforfatteren Mira Lobe og illustratoren Christine Sormann forteller i Eine Geschichte von Nikolaus om Nikolaus' reise jorda rundt for å lete etter lua si som har forsvunnet, og det rett før Nikolausdagen.


Eller hva med en Kurzkrimi med tittelen Niko klauts


Denne siden inneholder flere tips til hvordan man kan bruke Nikolausstoffet i undervisningen. Her finner man også en del julerelevant stoff. Vil man vite mer om Nikolaus, kan man trykke her. De fleste tyskspråklige E-Card-tilbydere, f.eks. Grußkartenfreunde.de legger ut Nikolaus-kort, som man kan sende som hilsen på Nikolausdagen.

Det fins hvert år flere fine nettbaserte adventskalendere som kan brukes i tysktimene. En kalender med en liten tekstsnutt hver dag fins her (og det nytter ikke å jukse ved å trykke på lukene før den riktige dagen, – jeg prøvde, nemlig, og fikk streng beskjed om ikke å jukse...), og etter hvert som desember nærmer seg, pleier flere nettsteder å legge ut interaktive kalendere også for tysk som fremmedspråk. 

Klett Verlag har lagt ut en adventskalender her.

Flere advents- og juletips til tysktimene fra Tyskbokhylle fins her.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen