Direkt zum Hauptbereich

Nettmobbing: aktuelt tema i tysk lettlestbok

For kort tid siden kunne vi i media lese en historie om nettmobbing med tragisk utgang. Fenomenet er utbredt, skadevirkningene store, også i de tilfellene der det ikke går så langt som den historien media refererte til. Ikke minst blant unge er dette et svært aktuelt tema.


Florian Buschendorff tar i sin lettleste ungdomsbok Geil, das peinliche Foto stellen wir online! dette problemet på alvor. Vi møter tenåringsjenta Josi, som er offer for medelevenes forakt, sjikaner og mobbing – både fysisk og på nettet. Josi, som nylig har byttet til ny skole og som aldri fikk noen sjanse til å få venner før mobbingen startet,  blir drevet fra skanse til skanse. Verken foreldrene eller læreren forstår alvoret. Kun to av klassekameratene, Antonia og Till, er modne og ansvarsfulle nok til å gripe inn. Men heller ikke for dem er det lett å stå imot det massivet presset fra medelevene.
Die ganze 9.2 trifft sich auf Antonias Geburtstagsparty. Nur Josi fehlt. Und Till weiß auch, warum: Ihre Mitschüler lassen schließlich keine Gelegenheit aus, Josi zu zeigen, dass sie unerwünscht in der Klasse ist. Mit der Zeit bemerkt Till, dass die Angriffe auf Josi immer hinterhältiger werden: Drohanrufe, gefakte Internetseiten, obszöne SMS. (tekst på bokomslaget)
Geil, das peinliche Foto stellen wir online! har et tema som er svært relevant for både elever og lærer. Boka gir en anledning til å ta opp et viktig og dagsaktuelt tema i tysktimene. 

Boka er lettlest, med mye dialog og et hverdagslig språk. Omfanget er på knappe 100 sider, men tekstmengden kan enkelt reduseres ved å trekke ut kun enkelte kapitler.

Geil, das peinliche Foto stellen wir online! har kommet ut i Verlag an der Ruhr, et forlag som profilerer seg bl.a. gjennom litteratur som egner seg for skolebruk. Til denne boka har forlaget lagd et såkalt Literaturkartei, en fyldig lærerveiledning med masse konkrete idéer og opplegg til egen undervisning. Mye av dette er relevant også for tysk som fremmedspråk. 


Les et kort og godt intervju med forfatteren om temaet nettmobbing her.

Ungdomsboka har kommet ut i forlagets serie K.L.A.R. K.L.A.R. står for "Kurz – Leicht – Aktuell – Real", og mange av disse bøkene egner seg godt for tyskundervisning i norsk skole. 

Florian Buschendorff: Geil, das peinliche Foto stellen wir online! (Verlag an der Ruhr 2010)Kommentare

Beliebte Posts aus diesem Blog

Fem venner: Fjernsynsserien "Unsere Mütter, unsere Väter"

I mars 2013 viste ZDF fjernsynsserien Unsere Mütter, unsere Väter (3 deler à 1,5 timer), den ble også vist på østerriksk fjernsyn (ORF). Serien oppnådde svært høye seertall både i Tyskland og Østerrike, og fikk bred omtale i mediene. Jeg kan ikke huske når jeg sist satt så fjetret foran skjermen. Unsere Mütter, unsere Väter utspiller seg i tidsrommet fra 1941 til rett etter kapitulasjonen i 1945. Den begynner og slutter i Berlin, mellom disse to punktene tas tilskuerne med på en lang reise og følger krigen gjennom Polen og Sovjetunionen, gjennom bjørkeskoger og gjørmehull, iskald vinter og varme sommerdager, vi tas med i skyttergraver og sønderskutte byer, i lasaretter, fengselsceller, kuvogner og pansere. Serien handler om fem venner i Berlin, alle i begynnelsen av 20-årene: brødrene Wilhelm og Friedhelm, Viktor, den eneste blant dem av jødisk herkomst, Charlotte og Greta. Viktor og Greta er kjærester; Wilhelm og Charlotte er forelsket i hverandre, men ingen av dem tør ta d

Når fotfestet glipper: Gregor Tessnows ungdomsbok "Knallhart"

"An meinem fünfzehnten Geburtstag wurde ich aus dem Paradies vertrieben" Michael Polischka er femten år da han og moren blir kastet ut av villaen i den velstående bydelen Zehlendorf i Berlin. Dr. Klaus Peters, som Michael og moren har bodd hos i flere år, ønsker å begi seg ut på yngre og slankere jaktmarker, og mor og sønn blir kastet på dør. De flytter til en liten leilighet i Neukölln, en bydel med sosiale utfordringer og høy innvandrerandel – villaen i Zehlendorf føles som på en annen planet.      "Es ist das erste Bier meines Lebens und ich trinke es wie Apfelschorle" Mens moren nekter å gi opp håpet om å finne en ny og rik mann og derfor hele tiden mener at de kun bor forbigående i Neukölln, må Michael forsøke å finne sin plass på den nye skolen. Han får raskt to nye venner, Crilla (Christian) og Matze, to halvbrødre som tilbringer mye tid alene fordi faren deres ofte er på såkalte forretningsreiser i Russland. Men han får også raskt fien

Et lite stykke tysk historie: Lisa

Klaus Kordon, 1943-årgang og en av Tysklands mest produktive barne- og ungdomsbokforfattere, står - sammen med illustratøren Peter Schimmel ­– bak boka Die Lisa. Eine deutsche Geschichte (Beltz & Gelberg 2002). "Eine Lebensgeschichte, mit der Klaus Kordon schon junge Leser anschaulich an die wichtigsten Ereignisse deutscher Geschichte heranführt" (bokomslag), lover forlaget; og de har sine ord i behold. Gjennom 40 sider, hver side har lite tekst og store illustrasjoner, følger vi "die Lisa" fra hun er lita jente tidlig på 1900-tallet til hun er oldemor nærmere 90 år senere. Kordon og Schimmel forteller oss et stykke tysk historie gjennom livet til Lisa i Berlin: hun opplever at faren blir soldat i 1. verdenskrig, hun forelsker seg og er ung i "den goldenen Zwanzigern" , hun gjennomlever krig, sult og det å miste familie og venner i NS-tida. Gjennom Lisas øyne blir vi vitne til gjenoppbyggingen av Tyskland på 50-tallet, muren i 1961, den kalde