Donnerstag, 25. Oktober 2012

Ny pageturner fra Nele Neuhaus

11. oktober var det duket for en ny krim i Nele Neuhaus' serie om politietterforskerne Pia Kirchhoff og Oliver von Bodenstein. Jeg følte meg litt som trofaste Harry-Potter-fans da jeg – dog uten overnatting på fortauet – gikk målrettet inn i en av Wiens største bokhandlere for å få min nye rasjon Nele Neuhaus samme dag som den kom ut. Midt på gulvet tronte en anselig stapel med eksemplarer, og jeg var ikke den eneste som var på krimjakt ("Den kauft heute jeder, dös is a Wahnsinn!", sa ekspeditøren entusiastisk da jeg kom til kassa). Og når den nå allerede ligger øverst på Spiegels bestselgerliste, får jeg bekreftet at jeg ikke var alene om å kjøpe boka med en gang den kom ut.


Böser Wolf begynner med at noen ungdommer finner liket av ei ung jente i elva Main. Obduksjonen viser at jenta har vært død en tid, og at hun i årevis har vært utsatt for mishandling. Men politiet aner ikke hvem hun kan være, – det synes heller ikke som om noen savner henne. Det tar flere uker før politiet finner noen ledetråder, og i mellomtiden skjer det en annen og dramatisk hendelse: en populær, men omstridt, kvinnelig TV-moderator blir overfalt, voldtatt og slått nesten til døde. Politiet mener at det særdeles brutale overfallet kan ha sammenheng med forarbeidene hennes til et nytt program, men må vente lenge før den mishandlete kvinnen i det hele tatt husker noe av hva som har skjedd.

Parallelt tas leseren med inn i andre skjebner: vi møter en bitter og ensom mann som bor i en campingvogn, og forstår at han gjemmer på en tung hemmelighet; vi møter en høygravid kvinne som etter hvert mistenker at den femårige datteren blir utsatt for seksuelle overgrep, vi møter TV-moderatorens datter, som vender seg til en gammel familievenn for å få hjelp; vi møter en psykolog som blir stadig mer urolig for en av pasientene sine, og vi møter en mann med fortid i et brutalt motorsykkelmiljø. Blant annet. Mange av personene synes å ha en forbindelse til den veldedige institusjonen med det vakre navnet Sonnenkinder i Taunus: et hjem som skal hjelpe enslige, vanskeligstilte mødre og deres barn. Byens beste borgere støtter opp under initiativet, – men er det bare hjelpsomhet og ønsket om å drive veldedighet som er beveggrunnen? Og hvorfor finner man tøyrester med Sonnenkinder-emblemet på i magesekken til den døde ungjenta i Main?


Nele Neuhaus blander krimingrediensene med god og sikker hånd også denne gangen. Kriminalhandlingen begynner med mange parallelle tråder som etter hvert knyttes tydelig sammen. Og duoen Pia Kirchhoff og Oliver von Bodenstein etterforsker med samme engasjement og troverdighet som i de tidligere fem sakene. Nok en gang utmerket krimhåndverk fra Nele Neuhaus. Ingen grunn til å anta at ikke Böser Wolf kommer til å dominere bestselgerlistene i lang tid framover. Nele Neuhaus kommer garantert fortsatt til å holde stand som Tysklands mest populære kriminalforfatter. Betegnelsen pageturner er så absolutt fortjent.

Den som vil vite mer om Nele Neuhaus og om de tidligere bindene i serien, finner en TYSKBOKHYLLE-omtale her

Nele Neuhaus: Böser Wolf  (Ullstein 2012)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen