Donnerstag, 6. September 2012

Nitribitt-saken på lerretet


I oktober 1957 ble 24 år gamle Rosemarie Nitribitt funnet død i sin leilighet i Frankfurt. Det svært brutale drapet ble aldri oppklart. Nitribitt, som kom fra svært enkle kår, var prostituert med en eksklusiv kundekrets som bestod av velstående forretningsmenn og høytstående politikere. Flere mulige gjerningsmenn var i politiets søkelys, men det lyktes ikke å finne fellende beviser. Det ble sagt at Nitribitt hadde lydopptak av mange kundebesøk, og at løsningen på drapsgåten kunne finnes på disse båndene, men heller ikke det sporet førte videre. Og det verserte rykter om at høytstående politikere og kanskje også personer innenfor politi og justis hadde grunn til å motarbeide etterforskningen.

Den fortsatt uløste Nitribitt-saken er myteomspunnet, og historien om den unge kvinnen som var en av Frankfurts mest omtalte luksusprostituerte og som kjørte rundt i byen i sin svarte mercedes med røde skinnseter, har dannet utgangspunkt for både bøker og filmer. Allerede i 1958 kom den første filmen i regi av Rolf Thiele med Nadja Tiller i tittelrollen: Das Mädchen Rosemarie. Senere fulgte flere fjernsynsserier, nye filmer, musikal og hørespill. 


I 1996 lagde Bernd Eichinger (mannen bak bl.a. Der Baader-Meinhof-Komplex) en remake av 1958-filmen med Nina Hoss i hovedrollen.  Vi møter en ung Rosemarie, både sårbar og hard på samme tid,  og ser hvordan hun tidlig har lært seg at det eneste våpen hun har, er kroppen, men samtidig ikke erkjenner hvor sårbar nettopp dette gjør henne. Som sexy bardame i en bar, hvor det vanker menn med penger, møter hun en rik forretningsmann. Det som først er en lek, blir for henne alvor. Hun forelsker seg i ham, men det tar lang tid før hun forstår at mens hun drømmer om ekteskap og sosial anseelse, har ikke han den minste tanke om å legalisere forholdet.  For ham er hun kun et fascinerende leketøy – for en stund. Da han støter henne fra seg, gjør Rosemarie noen ubetenksomme valg som kommer til å bli skjebnesvangre. 

Nina Hoss som Rosemarie Nitribitt (1996)

Rosemarie Nitribitt, slik Nina Hoss tolker henne, er en blanding av naiv og kalkulerende, overlegen og ensom, usikker og samtidig bevisst hvilken virkning hun har på menn. I Nina Hoss sin skikkelse blir Rosemarie litt Marilyn-Monroe-aktig, både i utseende og slik mytene har latt oss tro hun var.

I tillegg gir filmen et godt bilde av 50-tallet, av det tyske Wirtschaftswunder, av ønsket om å få et godt liv, om å slippe unna fattigdom og få oppleve glamour og livets lyse sider. 

Nadja Tiller som Rosemarie Nitribitt (1958)

Filmen selges som "die wahre Geschichte der jungen Rosemarie Nitribitt", – det er kanskje å ta i, for det er ikke helt lett å finne belegg for alt i filmen når man leser det som fins av opplysninger om den ekte Rosemarie Nitribitt. Men det gjør jo ikke noe at ikke alt er sant. Dette er film med så mange ingredienser at man gledelig gir avkall på fakta. Her er det kjærlighet, intriger, maktspill, glamour, spenning og – ikke minst – en glitrende Nina Hoss som Rosemarie Nitribitt.

Filmen Das Mädchen Rosemarie er tilgjenglig som dvd.

Andre filmer med Nina Hoss, omtalt i Tyskbokhylle, er Barbara og Fenster zum Sommer.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen