Samstag, 1. September 2012

Engasjert krim om Lebensbornbarna


Tabubrudd
I tysk litteratur blir nasjonalsosialismen behandlet med varsomhet, og denne perioden var i lang tid forbeholdt såkalt seriøs skjønnlitteratur. I de siste ti årene har det endret seg, og flere kriminalforfattere har begynt å finne stoff fra tidsrommet 1933-1945 og legger dette til grunn for sine bøker. De hittil mest populære er forfatterne Volker Kutscher og Uwe Klausner, som begge troner høyt oppe på bestselgerlistene; Volker Kutscher er dessuten oversatt til flere språk.

Lebensborn
Mens Kutschers og Klausners krimmer kan klassifiseres som historiske kriminalromaner, hvor hele handlingen er lagt til NS-regimet, viser andre forfattere hvordan forbrytelser under nasjonalsosialismen kaster lange skygger helt fram til i dag. Jörg GustmannRassenwahn (2012) hører til den siste kategorien. Her tar han for seg nazistenes Lebensborn-programmet, som skulle avle fram såkalt ariske barn for den framtidige rene nasjonalsosialistiske stat, og bygger en svært spennende handling rundt dette. Ikke minst viktig: stoffet behandles med den nødvendige respekt.


1944-2010
Handlingen i Rassenwahn starter i 1944, og leseren tas med til et Lebensborn-hjem i München. En høytstående SS-offiser ser til sin datter, som han har "avlet" som en følge av Lebensborn-prosjektet. Datteren, lille Hedwig på fire år, er ikke som alle andre, og den biologiske faren gjør det klart at han ikke ønsker å ha noen mer befatning med barnet. Hedwigs mor er for lengst ute av bildet, og dermed står den lille jenta i fare for å bli offer for nazistenes eutanasiprogram. Takket være den resolutte opptredenen til en sykesøster og en lege som ser vekk, unngår Hedwig å bli tatt av dage. Hun transporteres bort fra Lebensborn-hjemmet og nordover – i live, men mot en ukjent skjebne.

Nesten 70 år senere rystes Hamburg av en serie bestialske drap. Politietterforskerne Martin Pohlmann, nettopp hjemkommet etter to års uortodoks permisjon i Ecuador, og Werner Hartleib blir satt på saken. Raskt forstår de at mordserien har forgreninger langt bakover i tid, og de konsentrerer etterforskningen om to tidligere og nå svært gamle SS-menn. Men kan det være tilfelle at to menn på over 90 år står bak drapene? Og hvilken historie er det den gamle kvinnen Emilie Braun, som har tilbrakt mesteparten av sitt liv på ulike institusjoner, skjuler? 


Lovende seriestart
Rassenwahn
er en skikkelig mursten av en krim (570 sider).  Jeg var spent på om forfatteren ville klare å holde spenningen og tempoet oppe gjennom så mange sider (riktignok liker jeg, som trofaste blogglesere vet, tykke bøker, men det skal jo være meningsfylt også). Det syns jeg Gustmann klarer. Boka var spennende helt til slutt, de mange trådene føres sammen, og – ikke minst – den har et engasjert og viktig budskap.

Slutten på boka gjør det tydelig at forfatteren planlegger å bygge den ut til en serie. Det er det bare å glede seg over. Jeg treffer gjerne Martin Pohlmann og Werner Hartleib igjen.

Jörg S. Gustmann: Rassenwahn (Gmeiner 2012)

For lesere som vil vite mer om Lebensborn og hvilke følger dette "avlsprosjektet" hadde for barna, anbefales følgende artikkel/intervju i FAZ.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen