Dienstag, 14. August 2012

Hetebølge i Wien og Berlin. En ny sak for politietterforskerne Anna Habel og Thomas Bernhard


Oppfølgeren til Auf der Strecke
I 2011 kom den første krimmen av den tysk-østerrikske forfatterduoen Claus-Ulrich Bielefeld (Tyskland) og Petra Hartlieb (Østerrike): Auf halber Strecke. Ein Fall für Berlin og Wien, hvor de to politietterforskerne Anna Habel fra Wien og Thomas Bernhard fra Berlin samarbeider for å få resultater – og samtidig gir leseren et morsomt tysk-østerriksk interkulturelt og språklig møte. Nå er forfatterduoen ute med ny krim: Bis zur Neige, som kan oversettes med Til siste dråpe. Jeg var spent da jeg åpnet boka: ville Hartlieb & Bielefeld klare å holde nivået fra bok nummer én?

Svaret er ja. Dette er en svært god oppfølger, kanskje sågar bedre enn nummer en.


Hetebølge i Wien og Berlin
I østerrikske Weinviertel, midt under en klassisk østerriksk hetebølge, rett rundt hjørnet for Anna Habels sommerhus, dør en biodynamisk vinbonde av hjerteinfarkt. Ingen uvanlig dødsårsak, men Anna Habel er kronisk mistenksom, og det viser seg at mannen faktisk ikke døde en naturlig død. Obduksjonen konkluderer med at mannen ikke bare har blitt myrdet, men også har en gammel skuddskade, som ingen kjenner forhistorien til – og det som er enda merkeligere er at den døde mannen ikke ser ut til å ha noen historie som går lenger enn ti år tilbake i tid. 

Heuriger, Nussdorf, Wien

Også i Berlin klatrer termometeret godt over 30 grader. Politietterforskeren Thomas Bernhard har egentlig ferie, men klarer ikke helt å komme over i feriemodus. Når Anna Habel ringer og forteller om sin sak, som synes å ha forgreninger til Berlin, er ikke Thomas vanskelig å be. Han tilbringer kvelden i en fasjonabel vinbar i Berlin, hvor vinen til den østerrikske biodynamiske vinbonden selges til høye priser. Der møter han en gammel studiekamerat, i sin tid radikal og med sympati for ytterste venstre, nå en av Berlins mest profilerte gourmetpersonligheter. Et knapt døgn senere er vedkommende død. Er dette tilfeldig, eller er det noen sammenheng mellom en død vinbonde i Østerrike og en død bareier i Berlin? Og hvorfor mangler ti år i biografien til begge de to ofrene? Anna og Thomas har en ny sak. 

Solstoler i Berlin Mitte

En vellykket oppfølger
I bok nr. to er de tysk-østerrikske spisse bemerkningene (Piefkes kontra Ösis) noe dempet, og de to politietterforskerne møtes ikke før mot slutten av handlingen. Det er – syns jeg – et godt grep, som gjør at handlingen står i sentrum og kan utfolde seg uten at det blir for mange tysk-østerrikske verbale konfrontasjoner. Samtidig er Anna og Thomas sin andre sak spennende, og står ikke tilbake for kriminalhandlingen i Auf der Strecke. Spesielt godt liker jeg den historiske-politiske bakgrunnen for Bis zur Neige, som gir leseren innblikk i et viktig kapittel historie med lange skygger. Og lokalkoloritten stemmer – både i Wien og i Berlin. Til og med hetebølgen er autentisk. Dette er årets tyskspråklige sommerkrim.
 
Les  TYSKBOKHYLLE-omtalen av Bielefelds og Hartliebs første krim, Auf halber Strecke, her.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen