Samstag, 28. Juli 2012

Gummistøvler, traktorer og mord: Stefan Holtkötter


Krimforfatteren Stefan Holtkötter har, som mange andre tyskspråklige forfattere, kastet seg på regionalkrimbølgen, og er blant de aller ypperste på dette området. Ser man en ny Holtkötter i en bokhandlerhylle, er det ikke noe å lure på: kjøp og les.

Holtkötter har valgt Münsterregionen i delstaten Nordrhein-Westfalen som kulisse for serien om Hauptkommissar Hambrock. Forfatteren tar oss med til et ruralt landskap med en bondebefolkning som har bodd side om side, på godt og vondt, i flere generasjoner. Hukommelsen er lang, og hemmelighetene beskyttes.

I Schneetreiben bruker Holtkötter en klassisk setting: en snøstorm isolerer et lite bondesamfunn, strømmen går, og det synes umulig å komme både til og fra. Isolert og innesnødd: dette skjer ikke ofte i denne delen av Tyskland, og egentlig kunne det være ganske koselig og spennende – noen dager hvor verden står stille. Men verden står ikke stille. Midt i den hvite snøen ligger en kvinne, voldtatt og myrdet. Og Hambrock må etterforske en sak med forgreninger bakover i tid, innesnødd sammen med de som er mistenkte i saken – og som har lang tradisjon med å tie. 


Das Geheimnis von Vennhues tar oss tilbake til samme område. Igjen er det fortidas skygger som setter hendelsene i gang. For 20 år siden skjedde det et mord i myrområdene i utkanten av landsbyen. En unge mann ble anklaget for å ha begått ugjerningen, men ble frikjent pga. mangel på bevis. Etter frikjennelsen forsvant han, og det er kun faren, som bor igjen i landsbyen, som vet hvor han har vært. Nå kommer han tilbake til landsbyen for å besøke faren – og for å bevise at han er uskyldig. Følelsene i landsbyen går høyt når han kommer tilbake, få er villige til å glemme hva som skjedde for 20 år siden. Og når en ny gutt blir funnet død i myra, er det ingen som spør etter beviser. Mange ønsker å ta loven i egne hender. Hauptkommissar Hambrock må ikke bare oppklare et nytt og et 20 år gammelt mord, men han må også håndtere landsbybeboernes ønske om selvjustis. 


I juni 2012 kom den femte boka om Hauptkommissar Hambrock: Düstermühle. Opptakten er dramatisk: i restene etter en påtent brann på en storgård i landsbyen Düstermühle finner politiet to lik. Det ene er bonden selv, det andre er den som tente på brannen. Men når det viser seg at bonden hadde blitt drept før det begynte å brenne, og at det fortsatt går ikke bare en brannstifter, men også en morder løs i den lille landsbyen hvor alle kjenner alle – eller tror at de kjenner alle –, blir det klart at det som kunne se ut til å være en enkel sak, er langt fra lett å nøste opp i. Hambrock og hans kolleger forstår etter hvert at dødsfallene har en lang forhistorie, en historie som går flere generasjoner tilbake i tid. Et gammelt fotoalbum med bilder fra krigstida og de første etterkrigsårene setter dem på sporet.

Holtkötter, som var god allerede i sin første krim, skriver seg bedre og bedre. Düstermühle er, syns jeg, en krim av en forfatter i toppform. Spennende til siste side.


Stefan Holtkötter (1973) er oppvokst på en bondegård i Münsterland. Besøk gjerne hans hjemmeside.

En annen tysk krimforfatter som på mesterlig måte kombinerer historiens lange skygger med en spennende samtidshandling, er Mechthild Borrmann i Wer das Schweigen bricht (2011).

Stefan Holtkötter: Schneetreiben, Das Geheimnis von Vennhues, Bauernjagd, Bullenball, Düstermühle (alle Piper Verlag)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen