Freitag, 1. Juni 2012

Goethes første store kjærlighet


Av og til tar jeg en titt på hyppige søkebegrep som har ført lesere til bloggen TYSKBOKHYLLE. Navnet Goethe dukker ofte opp, bl.a. i kombinasjoner som "Goethes forhold til kvinner". Goethe – både hans liv og hans verk – fascinerer fortsatt. Og Goethes forhold til kvinner er kanskje noe av det mange er aller mest nysgjerrige på.

Dagmar von Gersdorff, en svært dyktig biograf, som har skrevet en rekke biografier om Goethe og ikke minst om flere av de kvinnene som spilte en viktig rolle i Goethes liv, har også skrevet en bok om Lili Schönemann: Goethes erste große Liebe. Denne hører ikke med blant Gersdorffs mest kjente biografier, sannsynligvis fordi Lili Schönemann kun var en del av Goethes liv en kort og tidlig periode. Boka har kommet ut i Insel-Verlags serie Insel-Bücherei og er relativt tynn (kun i overkant av 100 sider), og hører ikke med til standardrepertoaret i bokhandlenes biografihyller. Jeg kjente den ikke før jeg fant den i en velfylt Goethe-hylle i bokhandelen Eule i Weimar, et stenkast fra Goethes hus på Frauenplan. 


Lili Schönemann var ikke den første kvinnen Goethe forelsket seg i (han hadde på det tidspunktet allerede møtt og tatt avskjed med bl.a. Friederike Brion og Charlotte Buff), men hun var den første kvinnen Goethe var så forelsket i at han forlovet seg (hun var faktisk den eneste han noen gang skulle forlove seg med).

Lili Schönemann (1758-1817), knappe 10 år yngre enn Goethe, var en vakker og velutdannet ung kvinne, fra en rik og velstående familie. Av alle Goethes kvinner var hun nok den som var likest ham mht familiebakgrunn, sosial stand, oppvekst og dannelse.

De to forelsket seg og planla en framtid sammen, men motstanden fra særlig hennes familie, som mente at Goethe ikke var velstående nok, var så stor at de til slutt ble enige om å gå skilte veier. De skulle kun komme til å se hverandre én gang til etter bruddet, da var Lili for lengst gift med en annen. Men de veksler noen brev. I et av Goethes brev til Lili finner vi følgende passasje:  "Zum Schluß erlauben Sie mir zu sagen: daß es mir unendliche Freude machte, nach so langer Zeit, einige Zeilen wieder von Ihrer lieben Hand zu sehen, die ich tausendmal küsse in Erinnerung jener Tage, die ich unter die glücklichsten meines Lebens zähle." (s. 15)  Og Lili lever videre i flere av Goethes dikt, i hans drama Stella og naturligvis også i Goethes selvbiografi Dichtung und Wahrheit.


Gersdorffs bok forteller oss kjærlighetshistorien mellom den unge Goethe og Lili Schönemann: hvordan de møttes, hvordan forholdet utviklet seg og til slutt avskjeden. Men hun viser også hvordan kjærligheten mellom de to kom til å prege begges liv også etter at de hadde gått hver sin vei. Lili Schönemann giftet seg og stiftet familie, men uten noen gang å bli lykkelig i ekteskapet, på den måten var hun (dessverre) en typisk kvinnelig representant for sin tid. Goethe reiste til Weimar og fikk et rikt liv som forfatter, vitenskapsmann, embetsmann – og som mann. Men han glemte aldri Lili Schönemann: "Ich bin meinem eigentlichen Glücke nie so nahe gewesen, als in der Zeit jener Liebe zu Lili" (s. 9), sier den gamle Goethe.  To år før sin død betrodde han Eckermann, sin sekretær og fortrolige: "Ich wäre stolz gewesen, es der ganzen Welt zu sagen, wie sehr ich sie geliebt" (s. 103).

Besøk også gjerne nettstedet goethezeitportal.de hvor man finner mer informasjon om Goethes "Freundinnen", inkludert en portrettserie.
 
Dagmar von Gersdorff: Goethes erste große Liebe Lili Schönemann (Insel 2002)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen