Samstag, 12. Mai 2012

Øst-Berlin i 1958: "Bleiben oder gehen?" Irene Ruttmanns roman "Das Ultimatum"


En relativt tynn dtv-pocket, et forfatternavn jeg kun forbandt med barnebøker, coverbilde av en gammel brun koffert som aldri har sett et koffertbånd på en flyplass. Det velkjente røde klistremerket Lesetipp på omslaget. Jeg plukket den med meg.

 
Irene Ruttmann (født i 1933 i Dresden) leverer med Das Ultimatum (2001) sin første roman for voksne lesere. Hun tar oss med tilbake til Berlin, Hauptstadt der DDR, til i siste halvdel av 50-tallet. Hovedpersonen, Jenny, studerer germanistikk på Humboldt-universitetet, er opptatt av teater, av film og fascinert av alt som er fransk; sammen med venner reiser hun ofte over til Vest-Berlin for å se franske filmer, som aldri vil bli vist på kinolerretet i DDR, på den legendære Filmbühne am Steinplatz.  Jenny bor på et kummerlig lite rom hos en streng hybelvertinne, beveger seg – til fots og med bane – gjennom et Berlin som fremdeles er sterkt preget av krigens herjinger. 

Men selv om Jenny har fått en studieplass på det prestisjefylte Humboldt-universitetet og har funnet både kjæreste og venner i storbyen, er siste halvdel av 50-tallet en vanskelig tid, preget av fattigdom, usikkerhet og tiltakende politisk overvåkning. Fortsatt kan øst-berlinere bevege seg fritt over til Vest-Berlin, men det politiske trykket i DDR er tiltagende. Mange flykter, også flere av Jennys nære venner, represalier og kontrollmekanismer øker i omfang og styrke.

I november 1958 stiller Sovjetunionen et ultimatum, som innebærer at de krever at de vestlige alliansemaktene skal trekke tilbake sine styrker fra Vest-Berlin. Ingen vet hva som nå kommer til å skje i Berlin. Og Jenny og kjæresten, Robert, må fatte den beslutningen de lenge har skjøvet foran seg: skal de bli i DDR eller skal forlate landet så lenge det fortsatt er mulig? "Bleiben oder gehen?"

Christa Wolf og Hermann Kant skildrer i Der geteilte Himmel (1963) hhv Die Aula (1965) også forholdene for studentene i denne tidlige fasen av DDR. Begge disse romanene er for lengst kanonisert, noe Irene Ruttmanns roman ikke er. Men Irene Ruttmann tegner 50-åras sønderskutte Berlin svært levende. Hun tar leseren med rundt i hovedstadens gater og parker, inn i forelesningssalene, inn i møtene mellom studentene og FDJ-lederne, inn på hybelen, med på en vinterutflukt i Erzgebirge og hjem til Jennys foreldre i Dresden. Og ikke minst skildrer hun hovedpersonenes vanskelige – nærmest umulige – eksistensielle valg om å gå eller å bli på en svært troverdig måte. "Unmittelbar spürbar ist […] die Angst und die Enge, das Kleinliche der Existenz", skrev – med rette – Ulrike Baureithel i sin svært positive anmeldelse i Die Welt.  Das Ultimatum er dermed en svært lesverdig og spennende bok, som fenger, fascinerer, som det er vanskelig å legge fra seg og med en åpen slutt, som leseren kan skrive videre på i sitt eget hode. 


Irene Ruttmann: Das Ultimatum (dtv 2009)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen