Freitag, 25. Mai 2012

Sommerfilm med Nina Hoss


Sommerferieidyll i Finland. Tyske Juliane og August er på ferie, den type ferie man bare har tidlig i et forhold, de skal besøke hennes far, men trekker ut tiden alene, og bestemmer seg for å overnatte i bilen ved siden av en sjø. De sovner side om side, – men da Juliane våkner igjen, er hun i en leilighet i Berlin, ute laver snøen ned, og mannen/samboeren (som slett ikke er August) maser på at hun komme seg opp og på jobb. Hva er en drøm: sommeren i Finland eller vinteren i Berlin?


Etter hvert forstår Juliane at hun har blitt kastet tilbake i tid. Hun er tilbake hos sin ex, i sin gamle jobb, har fortsatt ikke truffet August, og en venninne, som døde i et trafikkuhell senere samme vår, er fortsatt i live. Hva kan Juliane gjøre for at denne vinteren og våren, som hun nå skal oppleve for annen gang, blir annerledes? Kan hun gjøre noe for å unngå at venninnen blir påkjørt og drept, og hvordan skal hun være sikker på at hun faktisk møter August?

Filmen, med Nina Hoss i hovedrollen, er basert på en roman, Fenster zum Sommer (1967) av den østerrikske forfatteren Hannelore Valencak (og lesere som syns innholdet minner svært om Kerstin Giers Auf der anderen Seite ist das Gras viel grüner har helt rett, men Valencak var definitivt først ute). Hannelore Valencak (1929-2004) nyter p.t. en renessanse, hun har blitt gjenoppdaget og løftes fram som en sentral skikkelse blant de østerrikske kvinnelige forfatterne. Tidvis blir hun sammenliknet med Marlene Haushofer (1920-1970), som etter sin død skulle bli nærmest en kultforfatter. 


Filmen Fenster zum Sommer har gått på tyske og østerrikske kinoer nå i vår og kom ut som dvd for få uker siden. Regi fører tyske Henrik Handloegten, som bl.a. har stått bak enkelte Tatort- og Polizeiruf 110-episoder. Filmen fikk svært positiv omtale i tysk og østerriksk presse da den kom. Og Nina Hoss, i disse dager aktuell som hovedrolleinnehaver i filmen Barbara,  er alltid verdt et kinobesøk eller en dvd-kveld.  Dette er en fin sommerfilm.
Kommentare: