Sonntag, 6. Mai 2012

Komedie, satire og alvor: filmen "Mein bester Feind"


Med filmen Mein bester Feind leverer den østerrikske regissøren Wolfgang Murnberger en film som balanserer mellom det alvorlige og det humoristiske på en glitrende måte.

Vi befinner oss i Wien i 1938. De to vennene, Victor Kaufmann, sønn av en suksessrik kunstsamler og gallerist, og Rudi, sønn av familiens hushjelp, nyter livet. Men familien Kaufmann er jødisk, og etter hvert som det politiske klimaet i Østerrike blir kaldere og kaldere, blir også vennskapet mellom Victor og Rudi satt på prøve. Rudi går inn i SS og ofrer vennskapet på politikkens og vinningens alter: han selger familien Kaufmann mot det han tror er en ekte Michelangelo-tegning. Rudi vil bruke Michelangelo-tegningen som sin billett oppover i makthierarkiet i SS. Men da Hitler vil gi den kostbare kunstskatten som gave til Mussolini i forbindelse med et statsbesøk, viser det seg at tegningen er en forfalskning. For å redde sitt eget skinn må Rudi finne den ekte tegningen. Det er kun én som kan hjelpe ham med dette: den tidligere kameraten Victor som nå er fange i en konsentrasjonsleir. Victor tvinges til å hjelpe sin tidligere bestevenn med å finne det ekte Michelangelo-kunstverket. Dermed begynner et kappløp med tiden, et kappløp hvor de to tidligere vennene nå er bitre fiender, men hvor det gamle vennskapet av og til likevel kommer til overflaten. 


Et plot som dette kunne ende helt galt. Ikke minst det å vise en konsentrasjonsleir på lerretet er en halsbrekkende øvelse. Men regissør og skuespillere balanserer perfekt mellom alvor og humor, mellom forvekslingskomedie og nazi-satire, og de leverer en film som handler om vennskap og svik, pengegriskhet og kjærlighet – og som til alt overmål ender (relativt) godt. "Bitterböse Tragikomödie", "Spannung" og "Abenteuerliche Überlebens-Geschichte", roser kino.de i sin kritikk.


Regissøren Wolfgang Murnberger står bl.a. bak tre av filmatiseringene av Wolf Haas' kriminalserie om Wolfgang Brenner, nemlig Komm süßer Tod, Der Knochenmann og Silentium, begge med Josef Hader i hovedrollen som privatdetektiven Brenner.

Skuespilleren Moritz Bleibtreu er i storform som Victor Kaufmann (når sant skal sies, er Moritz Bleibtreu alltid i storform), og hans østerrikske kollega Georg Friedrich utnytter hele sitt register som Rudi: som misunnelig venn, som fersk SS-mann og som opportunist etter krigen. Norske kinogjengere kjenner Moritz Bleibtreu bl.a. som Andreas Baader i Der Baader Meinhof Komplex (2008) og i Fatih Akins film Soul Kitchen (2009). Georg Friedrich var med i Silentium og hadde også en rolle i Sommer in Orange, tidligere omtalt i TYSKBOKHYLLA.

Trailer og annet materiale finner man på filmens hjemmeside. Filmen fås også på DVD – i en "Sonderedition mit original gefälschtem Michelangelo".  


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen