Samstag, 19. Mai 2012

Biografiboom om kvinnenes innsats i motstanden mot Hitler


I de senere år har omfanget av biografier om de ulike grupperingene og enkeltpersonene i den svært fragmenterte tyske motstandsbevegelsen mot nazi-Tyskland vokst. Med unntak av Sophie Scholl, som har vært en frontfigur både i litteratur og film om motstanden mot Hitler, har dette vært en mannlig historie. 20. juli-bevegelsen har blitt grundig dokumentert, det samme har kretsen rundt Helmuth James von Moltke og gruppen rundt Carl Friedrich Goerdeler.  

Inntil for få år siden kunne spørsmålet om det overhode hadde vært noen kvinner – utover Sophie Scholl – som var involvert i motstanden mot Hitler, vært relevant. Men nå begynner også denne siden av den indre opposisjonen å bli dokumentert. I 2008 ga Konstanze von Schulthess ut biografien om sin mor Nina Schenk Gräfin von Stauffenberg, enken etter Claus Schenk Graf von Stauffenberg, som var primus motor i attentatet mot Hitler 20. juli 1944. I 2011 kom det to biografer om Freya von Moltke, enken etter Helmuth James von Moltke, som ble henrettet i januar 1945. I fjor ble også brevvekslingen mellom ekteparet Moltke, som varte helt fram til den formiddagen han ble drept, utgitt for første gang. 

Og i år ga Thomas Medicus ut en omfattende biografi om Melitta von Stauffenberg, Claus von Stauffenbergs svigerinne, et fascinerende portrett av en kvinne, ingeniør, forsker og flyger, sågar Tysklands andre kvinnelige flykaptein.  Melitta von Stauffenberg, med halvt jødisk opprinnelse, smatt gjennom NS-Tysklands rasekontroll og arbeidet som forsker og flyger under krigen. Da hun etter 20. juli 1944 ble fengslet fordi hun var i familie med Claus von Stauffenberg (såk. Sippenhaft), raknet hennes tro på NS-regimet. Hun kom raskt ut av fengselet, og all tid hun hadde til rådighet ved siden av jobben som flyver og forsker, gikk til å bistå de mange familiemedlemmene som fortsatt var fengslet. Melitta von Stauffenberg balanserte på stram line helt til hun ble skutt ned og drept rett før kapitulasjonen var et faktum.


Den enorme internasjonale suksessen som fjorårets relansering av Hans Falladas roman Jeder stirbt für sich allein vitner også om den store interessen for denne siden av tysk historie.

Frauke Geyken: Freya von Moltke. Ein Jahrhundertleben 1911-2010 (C. H. Beck 2011)
Sylke Tempel: Freya von Moltke: Ein Leben. Ein Jahrhundert (Rowohlt 2011)
Konstanze von Schulthess: Nina Schenk Gräfin von Stauffenberg. Ein Portrait (Piper 2011)
Thomas Medicus: Melitta von Stauffenberg. Ein deutsches Leben (Rowohlt 2012) 
Helmuth James und Freya von Moltke: Abschiedsbriefe Gefängnis Tegel: September 1944-Januar 1945 (C. H. Beck 2011)Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen