Donnerstag, 12. April 2012

Knallgod Salzburgkrim: Ursula Poznanskis "Fünf"


Blant fredelig gressende kuer på en eng utenfor Salzburg finner en melkebonde en tidlig morgen et ille tilredt kvinnelik. Da politiet kommer, oppdager etterforskeren Beatrice Kaspary noen merkelige tegn under de nakne føttene til den døde kvinnen. Det viser seg å være tatoveringer, en lang kombinasjonsrekke av tall og bokstaver. Hvorfor har kvinnen tatovert fotsålene sine, eller er det noen andre som har gjort det? Og hva i all verden skal den merkelige tall-og-bokstav-kombinasjonen bety? Hennes kollega Florin Wenninger, som nettopp har anskaffet seg en ny GPS, syns det kan minne om koordinatorer og legger inn kombinasjonen. Da Beatrice og Florin kommer til det stedet GPS'en fører dem til, midt i et naturskjønt område utenfor byen, finner de en tupperwareboks. I boksen ligger en avskåret hånd og et merkelig budskap.

Dette er opptakten til Ursula Poznanskis (1968-modell) kriminalroman Fünf, som for meg ble årets mest spennende påskekrim. 


Kriminaletterforskerne Beatrice og Florin settes på prøve i en vanskelig og svært brutal mordserie. I Salzburg forsvinner først en kvinne, så en mann, så en mann til, og en til – mennesker, som tilsynelatende ikke har noe med hverandre å gjøre. Noen dager etter hver forsvinning, mottar politiet en GPS-koordinator, i form av en vanskelig kode som de først må knekke. Når de så løser gåten, finner de en tupperwareboks med makabert innhold og en ny gåte. Kappløpet med morderen er i gang.  Etter hvert blir det klart at saken har sammenheng med geocaching, en orienteringslek med GPS, en moderne og teknologisk form for "tampen brenner" eller "Schnitzeljagd", – en svært blodig variant.  Og gang etter gang er det morderen som vinner kappløpet. Helt til det hele kulminerer i en dramatisk avslutning, hvor det viser seg at mordserien har en lang og grusom forhistorie. 

Både i TYSKBOKHYLLA og andre steder har jeg skrevet mye om regionalkrim, og til en viss grad kan Fünf sies å være regional. Handlingen utspiller seg i Salzburg, gatenavn er autentiske, og den som er kjent i byen, kan lett følge Beatrice og Florin rundt. 

Schloss Mirabell & Mirabellgarten, Salzburg

Forfatteren, som selv er en ivrig geocacher, skriver i etterordet at GPS-koordinatorene er reele, og at lesere som ønsker det, kan bruke GPS'en sin til å finne fram til åstedene – men at disse dog er beskrevet med en viss kunstnerisk frihet. Samtidig er det et helt annet tempo og spenningsnivå i Fünf enn i mange av de mer typiske regionalkrimmene. Fünf har undertittelen Thriller (noe som, må jeg innrømme, gjorde meg litt skeptisk til å plukke med meg romanen fra bokhandlerhylla, men heldigvis overvant jeg skepsisen), og den er faktisk grøsser-spennende, samtidig som den har en mordgåte hvor leseren kan være med på etterforskningen, selv kombinere og være lenestoldetektiv, noe som slett ikke alltid er tilfeller i det som vanligvis subsumeres under thriller-begrepet.

Romanen fins både som e-bok og som lydbok. På forlagets nettsider er det også lagt ut et interaktivt spill hvor man kan gå inn i romanens krimlandskap og selv forsøke seg som detektiv. Om man klarer å løse gåten, kan man laste ned et bonuskapittel og er med på trekningen om et besøk i forfatterens skrivestue i Wien. Jada: jeg klarte å fakke morderen, og vinner jeg, skal jeg nok klare å legge inn et Poznanski-besøk i forbindelse med neste Wienopphold.

Ursula Poznanski: Fünf (Wunderlich/Rowohlt 2012)

Kommentare:

  1. Takk for boktips, Elin. Har lest denne nå, og den var både god og spennende. Og språklig sett var den helt lesbar også for oss som ikke driver med tysk til daglig lenger. Oppfølgeren er også kjøpt inn :) Hilsen Gjermund.

    AntwortenLöschen
  2. Hyggelig å høre at du likte den. Da vil ganske sikkert også oppfølgeren falle i smak :-) Takk også for at du liker tyskseksjonen på Facebook!
    Hilsen Elin

    AntwortenLöschen