Sonntag, 22. April 2012

Karl-May-jubileum: en indianer fra Sachsen


2012 er ikke bare et jubileumsår for brødrene Grimm, men også for Karl May (1842-1912), lenge Tysklands mest populære underholdningsforfatter, som på sett og vis også skrev eventyr, og dermed kanskje ikke er så langt fra brødrene Grimm som man ved første øyekast kunne tro.

Karl May kom fra fattige kår i Sachsen. Som ung ble han satt i fengsel for tyveri og bedrageri. Mens han satt innenfor murene, fikk han muligheten til å lese, ikke minst reisebeskrivelser, som hjalp ham med å drømme seg ut av fengselscellen, og møtet med bøkenes verden kom til å forandre hans eget liv. Karl May ble forfatter, og en av de mest produktive og mest leste forfatterne gjennom tidene. Aller mest kjent ble han for indianerbøkene sine om indianerhøvdingen Winnetou og Old Shatterhand, en ung tysker (Karl Mays imaginerte alter ego) som reiste til Amerika og opplevde de mest fantastiske ting, men han begikk også uttallige andre spenningsbøker som utspiller seg i ulike fjerne himmelstrøk. Reiseskildringene hans ga folk, i en tid hvor det å reise kun var forbeholdt en liten gruppe, inntrykk av fjerne folk og riker, han foret reise- og eventyrlysten hos både små og store. Med nesa ned i en Karl-May-bok kunne alle, uansett rang eller alder, ta del i den store verden, drømme seg bort til Kurdistan, Bagdad eller Balkan, sitte ved leirbålet og suse over steppene på hesteryggen ved siden av den edle og fryktløse indianerhøvdingen Winnetou.

Karl May var en fantasirik mann som ikke bare skrev om eventyr i fremmede land, men han klarte også å formidle inntrykk av at mye av dette var selvopplevd og at han selv hadde reist jorda rundt og vært med på spennende eventyr. Dette var imidlertid ikke tilfelle. Han hadde skrevet mange bøker som utspilte seg i fjerne himmelstrøk før han for første gang reiste utenfor Tysklands grenser. Reisen var ingen suksess, Karl May fikk et nervesammenbrudd underveis og savnet den tyske komforten.

For en del år siden fant jeg ut at jeg hadde en solid Bildungslücke med hensyn til Karl May, og leste noen av indianerbøkene hans. Jeg konkluderte  med at jeg neppe hadde de nødvendige forutsetninger for å bli en entusiastisk Karl-May-fan, til det begynte jeg nok begynt for sent og hadde kanskje også feil kjønn, men det var likevel ikke vanskelig å forstå at Karl May ble slukt på gutterommene (og kanskje også på noen jenterom) gjennom tiår etter tiår. 

Karl May selger fortsatt, noe en storstilt forlagssatsing i jubileumsåret viser. Om han erobrer nye og unge lesere, eller om han i første rekke bidrar til nostalgisk relektyre, som hos den eldre mannen på bildet nedenfor, som studerte Karl-May-utvalget hos Hugendubel i Erfurt med stor interesse, – det er et åpent spørsmål.

Hugendubel-bokhandelen i ErfurtKeine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen