Mittwoch, 18. April 2012

Den hele og fulle sannheten om Goethe (?)


Bøker om Goethe fins det nok av til å fylle bibliotek etter bibliotek. I tillegg til de utallige Goethe-biografiene som er på markedet, har det etter hvert blitt en mengde med biografier også om Goethes nærmeste: Goethes mor, Goethes søster, alle Goethes kvinner (og det var ikke få), Goethes sønn, Goethes svigerdatter og til og med Goethes barnebarn. For ikke å snakke om alt som er skrevet om Goethe og hans samtidige. Så den som ønsker å vite mer om Goethe, står ikke i fare for å gå tomhendt fra en bokhandel med respekt for seg selv.

Goethes Gartenhaus, Weimar
  
I Weimar har naturligvis alle bokhandlere respekt for seg selv, og hyllene med Goetherelatert litteratur (og suvenirer: skal det f.eks. være en Goethe-magnet til kjøleskapet? Et handlenett med Schillers profil?) er så velfylte at selv en hardbarket germanist får åndenød. Mens jeg stod der og veide Goethes Enkel opp mot Goethes erste große Liebe Lili Schönemann (begge av Dagmar von Gersdorff), samtidig som jeg hadde overbevist meg selv om at jeg måtte ha fem ulike Goethe-kjøleskapmagneter og en nøkkelring med Goethes fargelære for å være en lykkelig germanist, så jeg plutselig et cover av den noe mer spenstige sorten og med den lovende tittelen Goethe. Die ganze Wahrheit. Skulle dette vise seg å være biografien over alle biografier, boka som gjør alle andre hyllemeter overflødige?


"JOHANN WOLFGANG VON GOETHE, Dichterfürst der Deutschen, Naturforscher, Staatsmann. Er war das Genie des Sturm & Drang, verfasste den Werther und begründete in geistiger Verbrüderung mit Schiller die Weimarer Klassik. Bereits zu Lebzeiten bezweifelte niemand seine historische Bedeutung – am wenigsten er selbst – und bis heute wird er verehrt wie kein zweiter. Wer könnte über GOETHE besseres Zeugnis ablegen, als der Mann, der ihn entdeckte, ihn förderte und dann ein Leben lang um die Erfüllung jenes Paktes ringen musste, den der Dichter in seinem autobiografischen Meisterwerk Faust so verzerrt wiedergab: MEPHISTO! Seine geheimen Tagebücher offenbaren nun endlich die ganze Wahrheit über die höchste Instanz der deutschen Kultur", står det på coveret.

Mephisto, som er fortelleren i denne svært utradisjonelle Goethe-biografien, ført i pennen av Christian Moser, starter sin fortelling – passende nok etter en "Prolog in der Hölle" – med Goethes barndom. For, som Mephisto sier,  "man kann gar nicht früh genug damit beginnen, die Leute auf die schiefe Bahn zu bringen" (s. 15). Deretter følger spenstige og fargerike kapitler om bl.a. Goethes studietid i Leipzig, Straßburg, Goethes første forelskelser (og alle de påfølgende), Weimar, reisen til Italia, returen til Weimar og utviklingen Goethes forfatterskap, vennskapet med Schiller, Goethes interesse for naturvitenskapene og hans fargelære, hans siste litterære verk – før det avsluttes med en "Epilog in der Hölle".

Goethe. Die ganze Wahrheit er fornøyelig lesning. Christian Moser forholder seg absolutt til Goethes biografi, til hans arbeid og litterære verk, men alt sees gjennom Mephistos øyne, som nok har en noe annen innfallsvinkel til Goethes liv og verk enn den mer tradisjonelle germanist og biograf. "An der Wahrheit orientiert, aber gleichzeitig immer ein klein wenig verdreht", skriver anmelder Stefan Haag. "Denkwürdige Momente im Leben Goethes, so wie seine Freundschaft mit Friedrich Schiller oder seine zahlreichen Ausflüge in die Naturwissenschaften werden auf witzige Weise dargestellt, karikiert, wirken aber dennoch nicht wie ein Zerrbild der Wahrheit, sondern vielmehr wie eine interessante alternative Realität."  Og nettopp dette "immer ein klein wenig verdreht" er styrken til Christian Mosers løsslupne Goethe-biografi: den gir – på sitt litt "verdrehte" vis – god innsikt i Goethe, den bringer oss Goethes tid og forfatteren selv nærmere, den menneskeliggjør Goethe og tar ham humoristisk ned fra sokkelen. Et morsomt supplement til all annen Goethe-litteratur. Og som pauselesning for tyskstudenter er den perfekt.

Forfatteren Christian Moser (1966-årgang)  er også tegner og kabarettist. Det merker leseren, og det er svært lett å la seg begeistre ikke bare av teksten, men også av illustrasjonene og de mange tegneseriesekvensene.

Og ja, til lesere som lurer: jeg kjøpte naturligvis også begge bøkene av Dagmar von Gersdorff. Plus et par til. Og sju ulike kjøleskapmagneter. Og en Goethe-nøkkelring. Er man i Weimar, så er man i Weimar.

Goethes Wohnhaus, Weimar

Christian Moser: Goethe. Die ganze Wahrheit (Carlsen Verlag 2007, nytt opplag 2012)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen