Donnerstag, 1. März 2012

Påtroppende president i Tyskland: Joachim Gauck


Fredag 17. februar trakk Christian Wulff seg som Bundespräsident etter i flere måneder å ha blitt presset fra skanse til skanse, både av media, opposisjonen og etter hvert også av sine partifeller i CDU/CSU, på bakgrunn av korrupsjonsanklager.  Bundeskanzler Angela Merkel gikk raskt ut å sa at hun ville ta kontakt med SPD og Die Grünen for å finne en konsensuskandidat. Allerede søndag 19. februar ble det klart at den nye presidentkandidaten heter Joachim Gauck. Gauck stilte i 2010 som kandidat til presidentvervet, nominert av SPD og Die Grünen, fikk bred støtte i befolkningen og i media, men tapte i tredje valgrunde mot Wulff. Nå, halvannet år senere, kan Gauck gjøre seg klar til å flytte inn på Schloss Bellevue i Berlin. Det formelle valget finner sted i Bundesversammlung 18. mars. 

Noen som lurer på hvordan valget av den tyske forbundspresidenten foregår? Ta en titt på tageschau.de sin Fragen und Antworten: Wie wird der deutsche Bundespräsident gewählt?

Joachim Gauck (født i 1940) er utdannet teolog og var pastor i Rostock i en årrekke. Som profilert opposisjonell ble han etter den tyske gjenforeningen, i 1990, leder for Stasi-arkivet, den gang kalt Gauck-Behörde, som han ledet i 10 år. 

I sine memoarer, Winter im Sommer, Frühling im Herbst, gir Gauck ikke bare en personlig beretning om sitt liv og sin utvikling både som prest, som opposisjonell, som politiker og som en offentlig person i det tyske samfunnet, men han tar også leseren med på en spennende vandring gjennom et halvt hundre år: fra barndom i NS-Tyskland, via DDR, fram til det gjenforente Tyskland.


 Joachim Gauck: Winter im Sommer, Frühling im Herbst. Erinnerungen (Siedler Verlag 2009, nyeste opplag 2011)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen