Samstag, 17. März 2012

Oppvekst under Ceaușescu. Karin Bruders ungdomsroman "Zusammen allein"


Etter at Herta Müller fikk Nobelprisen i litteratur, og hennes verk dermed oppnådde enda større internasjonal oppmerksomhet enn det allerede hadde, har også den generelle interessen for den tyske minoriteten i Romania økt.  Karin Bruder har gjennom sin roman Zusammen allein (2010) gitt et viktig litterært bidrag til dette feltet, som hittil har vært nærmest fraværende i tyskspråklig litteratur for unge lesere.


Handlingen i ungdomsromanen Zusammen allein utspiller seg på siste halvdel av 80-tallet i Kronstadt (Brașov) i Siebenbürgen i Romania. Hovedpersonen er Agnes. Foreldrene hennes, tyskrumenere, har lenge ønsket seg ut av Romania, og når sjansen byr seg, griper de den. Først reiser faren, deretter moren – og fordi det er vanskelig å få datteren ut (eller fordi de kanskje ikke jobber så veldig hardt å få henne ut?), blir Agnes – 15 år –  igjen i Romania, først hos en tante, deretter hos bestemoren Puscha, som er en egenrådig dame. Og egenrådighet er ingen egenskap Securitate setter pris på. Både Agnes, som datter av "landsforrædere", Puscha og de andre som bor i Puschas hus er under konstant overvåkning av Ceaușescu-regimet. Det som de oppfatter som dagligdagse sjikaner og som de etter hvert lærer seg å leve med, går imidlertid en dag plutselig over i en annen fase når Petre, en ung student som Agnes har forelsket seg i, blir hentet av Securitate, arrestert for å ha trykket og delt ut flyveblader med oppfordring til demonstrasjoner mot regimet.

Zusammen allein er en gripende roman, en bok det er vanskelig å legge fra seg, og en bok som sitter i lenge etter at den er lest ferdig og satt tilbake i bokhylla. Selv om forlaget klassifiserer den som en ungdomsbok, er den svært lesverdig også for voksne. Noe av det som gjorde sterkest inntrykk på meg, var de levende skildringene av materiell nød: timelange køer, ofte uten å oppnå noe som helst, iskalde leiligheter, mangel på de mest basale matvarer. I tillegg redselen for å bli overvåket, for å komme i Securitates klør. Karin Bruder beskriver uhyggen, utlevertheten, angsten og håpløsheten på beklemmende måte, og bringer hverdagen i Ceaușescus Romania tett på leseren. Gjennom øynene til Agnes får vi et unikt innblikk i den rumenske hverdagen, både av kulde og frykt, uvisshet og sult.

"Zu Unterdrückung, Beklemmung und Enge, ausgelöst durch das sozialistische Regime, kommen die widersprüchlichen Gefühle einer Pubertierenden, die sich verliebt, entliebt, mit sich hadert, sich selbst und alles andere in Frage stellt und auf der Suche nach der eigenen Identität, nach Zugehörigkeit und einer Heimat ist." Slik sammenfatter journalisten Doris Roth i sin omtale av Zusammen allein i Siebenbürgische Zeitung. Omtalen på nettstedet Jugendbuch-Couch.de er også informativ.

Karin Bruder, født i 1960 i Kronstadt, forlot Romania sammen med foreldrene sine i 1970, først til Østerrike, så til Vest-Tyskland. Hun har skrevet flere bøker for unge lesere. Zusammen allein ble nominert til Deutscher Jugendliteraturpreis i 2011.

Karin Bruder: Zusammen allein (dtv, Reihe Hanser 2010)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen