Sonntag, 4. März 2012

Fortidas lange skygger: Mechthild Borrmanns krim "Wer das Schweigen bricht"


Senhøstes 1997 befinner legen Robert Lubisch seg i foreldrehjemmet som han er i ferd med å tømme etter at nå begge foreldrene er døde. Mens han rydder og sorterer ut de gjenstandene han ønsker å ta med seg, kommer han over en eske med noen gamle papirer og et gammelt foto. Papirene er identifikasjonspapirene til en person han ikke kjenner, og de gamle blodflekkene han ser på papiret, gjør ham urolig. Det sepiafargede fotografiet av en ukjent kvinne likeså: hvor kommer disse tingene fra, og hvorfor har faren spart på dette? Han finner ut at bildet er tatt i et fotoatelier i den lille byen Kleve, og da han likevel er i dette området i forbindelse med en konferanse, bestemmer han seg for å lete etter fotografen – og kanskje også etter den ukjente kvinnen.

Turen til Kleve blir et vendepunkt i Roberts liv. Han lykkes i å finne ut noe om det hemmelighetsfulle fotografiet, men ethvert svar avføder nye spørsmål.  Og når han får kontakt med journalisten Rita Albers, som bor i et gammelt hus hvor den mystiske kvinnen en gang har bodd, begynner han å forstå at det er en lang og komplisert historie som ligger bak både identifikasjonspapirene og bildet. 


I kriminalromanen Wer das Schweigen bricht knytter Mechthild Borrmann (1960-modell) nåtid og fortid tett sammen. Handlingen som utspiller seg på slutten av 90-tallet har røtter tilbake til NS-tida. Episoder fra en vennegjeng på 30- og 40-tallet veves inn i samtidshandlingen, og snart blir det klart at fortida kaster lange skygger.

Wer das Schweigen bricht er en usedvanlig tett og spennende kriminalroman, hvor fortid og samtid er knyttet sammen på en overbevisende måte. Både miljøskildringer, karaktertegninger og utforming av plottet er svært godt gjennomarbeidet. Boka ble tildelt – svært velfortjent – Deutscher Krimipreis 2012.

"Mechtild Borrmann ist mit Wer das Schweigen bricht ein erstaunliches Buch gelungen. Sie vergegenwärtigt das Gefühlschaos der Eltern oder Großeltern, die als Kinder und Jugendliche in den Nationalsozialismus hineinwuchsen, durch vielstimmige analytisch-detektorische Kunst: Sie deckt auf, was verborgen bleiben möchte", skriver litteraturkritikeren Thobias Gohlis i KrimiZeit-Bestenliste Juli/August og Buchjournal 3/2011.

Besøk gjerne forfatterens hjemmeside.

Mechthild Borrmann: Wer das Schweigen bricht (Pendragon Verlag 2011)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen