Sonntag, 5. Februar 2012

Benjamin & Victoria anno 1989 - og 20 år senere


I en bokhandel i Tyskland kom jeg nylig over en roman av Markus Feldenkirchen (Spiegel-journalist) med tittelen Was zusammengehört – og med en overstrømmende anbefaling av forfatteren Sten Nadolny på vaskeseddelen: "Das soll ein Erstling sein? Bitte nachmachen!" Dette kunne ikke være galt, tenkte jeg, grep boka og gikk til kassa. 

 
Leseren møter Benjamin, i siste halvdel av 30-årene, bankmann i Frankfurt, sivilstatus singel med to elskerinner, - og Benjamin lider under tilværelsens uendelige tomhet. På en kort tur hjemom for å hente kofferten på vei til flyplassen finner han et brev i postkassa. Avsenderadressen er fra Killarney i Irland. Og den kaster Benjamin brått 20 år tilbake i tid: "Ich kannte die Adresse, es gab eine Zeit in meinem Leben, da hat sie mein Herz um den Verstand gebracht." (s. 5) Et brev fra fortiden, i alle fall et brev om fortiden - og med det begynner en spennende fortelling hvor fortid og nåtid veves sammen.

Was zusammengehört (rororo 2012, romanen kom opprinnelig ut på Kein & Aber i 2010) er en rammefortelling: romanen begynner og slutter med Benjamins liv anno 2009, handlingen utspiller seg i løpet av 2-3 høstdager, mens Tyskland er i ferd med å markere 20-årsjubileet for murens fall og Tysklands gjenforening. Innvevd i rammefortellingen finner leseren historien om Benjamins skolebesøk i Irland i november 1989. Mens klassen besøker sin partnerskole på den irske vestkysten, faller muren i Berlin. "Nun wächst zusammen, was zusammengehört". Men mye viktigere for Benjamin er at han forelsker seg for første gang, i irske Victoria.

Was zusammengehört er en fengslende og spennende roman, den er lettlest, og handlingen har bra fart slik at leserens nysgjerrighet på utfallet (og i dette tilfellet passer uttrykket "hvordan det går" svært bra) holdes oppe. De to handlingsstrengene i nåtid og fortid håndteres godt, og bidrar til å holde leserens oppmerksomhet fanget. Kanskje vil Feldenkrichen litt vel mye? Romanen er en kjærlighetshistorie, en historie om en skoletur som får stor betydning for hovedpersonens videre liv, den er en historie om en oppvekst i Vest-Tyskland, om murens fall og om Irlands historie. Men helheten fungerer likevel godt, og ikke minst - syns jeg - beskrivelsen av hvordan 16-åringen Benjamin fra Bergisch Gladbach opplever høsten 1989 og kontrastene mellom Vest-Tyskland og det irske samfunnet parallelt gjør romanen absolutt verdt å lese.


"Markus Feldenkirchen beschreibt eindrücklich die Zeit, die Atmosphäre und auch die Unsicherheit von 1989/90 und verbindet die Erzählstränge elegant und mühelos. Was zusammengehört ist ein sehr vielschichtiges Buch und ein wunderschönes Porträt der Generation Wiedervereinigung. Ein tolles Romandebüt!", roste Antje Deistler i WDR2 Bücher.
 
Besøk gjerne Markus Feldenkirchens hjemmeside hvor det bl.a. er lagt ut et tekstutdrag og en video hvor forfatteren leser fra romanen.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen