Samstag, 14. Januar 2012

Lyset som langsomt forsvinner: en familieroman fra DDR


I lang tid har In Zeiten des abnehmenden Lichts (Rowohlt 2011) av Eugen Ruge (født 1954) figurert på bestselgerlistene.  "Gelassen, umsichtig, souverän", skriver litteraturanmelderen Dirk Knipphals i taz


Leseren blir tatt med på en lang reise både i tid og rom: fra 1952 til 2001. Vi følger familien Umnitzer gjennom fire generasjoner. Den eldste generasjonen er Wilhelm og Charlotte, som etter nøye overveielse reiser fra Mexiko, hvor de har vært i eksil, tilbake til Tyskland og den nye staten DDR som de vil være med på å bygge opp. Deretter følger Kurt (Charlottes sønn) og hans russiske kone Irina. Kurt var internert i sovjetisk fangeleir i Sibir, og traff Irina etter at han ble løslatt og tok henne med til DDR. De to tilpasser seg DDR og skaper seg et liv innenfor de rammene som staten setter. Deres sønn Alexander, som gjør opprør mot foreldrenes måte å leve på og som til sist bestemmer seg for å flykte til Vest-Tyskland, utgjør neste generasjon, og til slutt møter leseren Alexanders sønn Markus.


Handlingen er ikke kronologisk, men hopper fram og tilbake innenfor tidsaksen 1952-2001, med tyngdepunkt i viktige historiske år, f.eks. 1961 (muren ble bygd), i 1976 (Biermann-Ausbürgerung) og 1989 (rett før murens fall).  De ulike kapitlene er skrevet med utgangspunkt i forskjellige familiemedlemmer, slik at leseren ikke bare får innblikk i hvordan de enkelte generasjoner og familiemedlemmer opplever situasjonen og reflekterer rundt både politiske og private hendelser, men også slik at leseren får innblikk i samme situasjon fra ulike synsvinkler. På denne måten brytes og speiles historien, og vi får et unikt innblikk i personenes indre liv, i deres følelser, ambivalente relasjoner til hverandre og hvordan disse er preget av de politiske forholdene de lever under.

"Seine Figuren haben Bestand jenseits der Zeiten. Und vielleicht erzählt er gerade deshalb mehr von der DDR und den Nöten des Lebens als all die Bücher, die sich an den Ideologien und an der harten Wirklichkeit abarbeiten. Die Zeit ist reif für diesen unverstellten, humorvollen und einfühlsamen Blick.", skriver anmelderen Jörg Magenau i Süddeutsche Zeitung.

In Zeiten des abnehmenden Lichts er en familieroman, en DDR-roman, en roman om tid, om menneskelige relasjoner, om håp som tennes og som knuses: et panorama over det 20. århundre. Og hvordan kan tittelen forstås? "Die Strahlkraft der politischen Utopie scheint sich von Generation zu Generation zu verdunkeln: Es ist die Zeit des abnehmenden Lichts", skriver forlaget (Klappentext).

Se og hør hvordan litteraturviteren Andreas Isenschmid presenterer romanen i 3SAT-Kulturzeit og hvorfor Iris Radisch' anbefaler den i Die Zeit.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen