Freitag, 27. Januar 2012

Dagen da idyllen i Ulmenstraße brast: Andreas Steinhöfels "Paul Vier und die Schröders"


Som flittige blogglesere (og en del tidligere tyskstudenter fra Høgskolen i Østfold) vet, er jeg en stor fan av ungdomsbokforfatteren Andreas Steinhöfel. I tomrommet som oppstod etter at jeg med stor glede hadde lest tredje og dessverre siste bindet i Rico-og-Oskar-trilogien, tok jeg på nytt fram en av Steinhöfels første bøker: Paul Vier und die Schröders (1992).


Paul Walser, 14 år, også kalt Paul den 4. (derav tittelen Paul Vier), i slakterdynastiet Walser, bor sammen med foreldrene sine og storesøster Susanne i Ulmenstraße i den lille og kjedelige byen Bergwald, hvor det angivelig aldri skjer noen ting. Ulmenstraße er et mikrokosmos, en småborgerlig idyll - tilsynelatende. Her ligger eneboligene i rad og rekke, alle kjenner alle, familiene besøker hverandre i et strengt reglementert mønster, fedrene fisker og drikker sammen, mødrene - som alle har samme permanentfrisyre - holder hverandre orientert om det meste som skjer gjennom telefon, kaffeslabberas og gjennom å holde utkikk bak gardinene. Paul syns det er kjedelig, men tenker ikke noe særlig mer over tilværelsen, inntil det en dag flytter inn en ny familie i nabohuset, som har stått tomt en tid.

Og dermed endrer alt seg. I nattens mulm og mørke kommer en gammel campingbil med familien Schröder: en mor, fire barn, en pytonslange og en liten hund. Noe slikt har Ulmenstraße aldri sett før, og den ukonvensjonelle familien setter de voksnes forestillinger om ro og orden på prøve.


Paul fascineres av de nye naboene, som er så helt annerledes enn alle han har møtt før. Ikke bare har barna merkelige navn – Delphine, Erasmus, Dandelion og Sabrina –, men de ser også annerledes ut, særlig Erasmus, som er kortvokst fordi han en dag bestemte seg for ikke å ville bli voksen (høres dette kjent ut? Ja, Günter Grass' Blechtrommel spøker i bakgrunnen), og Dandelion, som er albino. Minstejenta Sabrina går i søvne og drømmer om ting som kommer til å skje, og Paul forelsker seg hodestups i Delphine.

Men de voksne i Ulmenstraße deler ikke Pauls fascinasjon. Familien Schröder provoserer gjennom sitt blotte nærvær, de utfordrer de voksnes farlige hemmeligheter, og latent aggresjon vekkes til live. Dermed bygger konflikten seg opp, og katastrofen i Ulmenstraße (navnet likner ikke for ingen ting på Elm Street) er et faktum. 

Paul Vier und die Schröders starter som en ganske vanlig ungdomsroman, utvikler seg til å bli en intens, spennende og urovekkende bok om hvor langt mennesker er villige til å gå for å beskytte sine hemmeligheter, for å stemple andre mennesker som "unormale" og "asosiale" og for å opprettholde det de mener er riktig og normalt. 

Boka fins som lydbok, som film og fordi den ofte brukes som skolelektyre i tyske klasserom, fins det flere lærerveiledninger med mange oppgaver for ulike elevgrupper, bl.a. fra Carlsen Verlag (som er Steinhöfels forlag), fra dtv og fra Auer Verlag.Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen