Sonntag, 25. Dezember 2011

Wolfgang Schorlaus sjette bok om privatetterforsker Georg Dengler


I Die letzte Flucht møter leseren privatdetektiven Georg Dengler, tidligere politietterforsker, som tar på seg et oppdrag i Berlin. Oppdraget synes nærmest håpløst: legen og forskeren prof. dr. Voss har blitt fengslet med mistanke om at han har bortført, voldtatt og drept ei ung jente. De fysiske bevisene er overveldende, og mistanken styrkes når Voss stikker av fra politiet i forbindelse med en legeundersøkelse. For hvorfor skulle en uskyldig mann flykte fra politiet? Voss' venn gjennom mange år, advokaten Lehmann, kan ikke forstå at vennen kan ha begått en slik forbrytelse, og engasjerer Dengler for å etterforske omstendighetene rundt drapet på 9-år gamle Jasmin. Dengler reiser nærmest motstrebende til Berlin og tar fatt på oppdraget. Dengler lar seg først overbevise om Voss' skyld, men etter at legen blir drept i kjelleren under det store sykehuset Charité i Berlin mens han gjemmer noen mapper fra kontoret sitt, begynner Dengler å forstå at hele historien dreier seg om noe ganske annet enn det opprinnelig så ut som.

Parallelt til jakten på Voss følger leseren en merkelig bortføringssak. Dirk Assmuss, leder i et stort farmasikonsern, blir bortført og holdt fange i en kjellerleilighet. Hver dag kommer kidnapperen og gjennomfører lange forhør med ham. Det kidnapperen vil vite, er sannheten bak farmasikonsernet: hvordan fungerer farmasiindustrien, hvordan er forholdet mellom leger og legemiddelindustrien, i hvilken grad kan pasientene stole på forskningen rundt nye legemidler? Dreier det seg om helse og helbredelse - eller dreier det seg kun om penger? Hvorfor blir Assmuss bortført? Hvorfor vil ikke kidnapperen ha løsepenger? Og hva er sammenhengen mellom kipdnappingssaken og politikjakten på Voss?

"Ich schrieb diesen Roman, um zu verstehen, wie das Gesundheitswesen funktioniert. Nun weiß ich es. Ich stehe immer noch unter Schock", slik begynner Schorlau etterordet til sin sjette kriminalroman om privatdetektiven Georg Dengler – Die letzte Flucht. Denglers sechster Fall (Kiepenheuer  & Witsch 2011). Og gjennom den spennende kriminalhandlingen får leseren del i noe av det Schorlau fant ut da han gikk de store farmasiforetakene nærmere etter i sømmene. Die letzte Flucht er dermed ikke "bare" en spennende kriminalroman, men også en sterkt samfunnskritisk bok som stiller spørsmålstegn ved legemiddelindustriens (mangel på) etiske verdier. 


Serien om  Georg Dengler er etter min mening en av de beste krimseriene i det tyskspråklige området. Georg Dengler, tidligere politietterforsker, nå privatetterforsker i Stuttgart, er en troverdig krimseriehelt. Bøkene er velskrevne, gode på lokalkoloritt og miljøbeskrivelser, har tempo og kopler en spennende kriminalhandling med dagspolitiske spørsmål. 


Wolfgang Schorlau er en svært seriøs og politisk engasjert forfatter. Alle de seks sakene som Dengler hittil har løst, er dermed satt inn i en kritisk og aktuell kontekst. Mens den nyeste boka tar for seg korrupsjon i forbindelse med legemiddelindustrien,  løser Dengler Das München-Komplott en sak med forgreninger til bombeattentatet på oktoberfesten i München i 1980; i Fremde Wasser hander det om den globale kampen om rent vann, vår tids kanskje mest dyrbare ressurs.  På sin hjemmeside legger Schorlau ut bakgrunnsmateriale og politisk-kritiske analyser av samfunnsmessige misforhold, og lesere som ønsker å vite mer om forfatterens research, kan få innblikk i både arbeidsmåte og bakgrunnsstoff. 


Les mer om Wolfgang Schorlau, inkludert en Leseprobe fra Die letzte Flucht på nettstedet Krimi-Couch.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen